X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Ion Sturza: Situaţia de la MAIB este rezultatul lipsei de bun simţ al celor care gestionează sistemul bancar în ultimii ani

29 mai. 2013,, 13:03   Economie
4485 5
Foto: alfanews.md
Fostul prim-ministru, omul de afaceri Ion Sturza consideră că situaţia care s-a creat la Moldova Agroindbank este "rezultatul lipsei de bun simţ al celor care, în ultimii ani, gestionează sistemul bancar din Moldova".

Potrivit Agenţiei "Infotag", el a declarat marţi, în cadrul emisiunii Politica de la TV 7, că "nu cunoaşte detalii ale situaţiei create", refuzînd să ofere comentarii.

În acelaşi timp, Sturza a pus această situaţie pe seama bancherilor şi regulatorului pieţei – Banca Naţională a Moldovei.

"Pot să reproşez bancherilor că nu au depăşit faza iniţială a anilor 90. Situaţia care se atestă în sistemul bancar este rezultatul lipsei de transparenţă în management şi structura acţionarilor. Bancherii moldoveni acţionează fără a corespunde cerinţelor care există în sistemul bancar, fără a spori transparenţa în structura acţionarilor şi a managementului, fără implementarea metodelor de gestionare corporativă, inclusiv, numirea directorilor independenţi. Băncile ţin totul sub poala lor, fără modernizări, transparenţă. Iată şi rezultatele", a spus fostul premier.

De asemenea, el a învinuit şi regulatorul de situaţia creată.

"Eu nu consider că Moldova are o legislaţie imperfectă în ceea ce priveşte înstrăinarea pachetelor de acţiuni şi aşa mai departe. Chestia constă în faptul că legislaţia trebuie implementată. Astăzi, în sistemul bancar din lume sînt stabilite reguli concrete, care se referă la beneficiarii finali, transparenţă etc.", a spus Sturza. El consideră că în spatele atacurilor asupra Moldova Agroindbank stă Veaceslav Platon sau Vlad Plahotniuc.

În opinia lui Sturza, 2/3 din sistemul bancar al Republicii Moldova este controlat de persoane concrete care refuză să-şi divulge identitatea.

De menționat că, ieri, Moldova Agroindbank a anunţat despre faptul că a fost supusă "unui atac fără precedent". "Începînd cu februarie 2013, banca, organele de conducere ale acesteia, precum şi acţionarii băncii, au devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează în mod concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către Registratorul independent "Registru-Corect", menţionează administraţia băncii.

În comunicatul emis de Moldova Agroindbank se menţionează că "acţiunile în cauză reprezintă continuarea realizării schemei ilegale şi deosebit de periculoase lansate în adresa BC"Moldova-Agroindbank" SA şi acţionarilor ei în vara anului 2011 şi în anul 2012, dar care, prin amploarea şi impactul lor, depăşesc cu mult respectivele atacuri de tip raider".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?