Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Premierul va putea modifica structura guvernului pe parcursul mandatului

8 iun. 2017,, 17:55   Politică
3370 4

Pe parcursul mandatului său de patru ani, prim-ministrul va fi în drept să solicite modificarea structurii sau a componenţei nominale a guvernului, comunică NOI.md.

Solicitarea va fi putea fi făcută în plenul Parlamentului şi adoptată cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Prevederea se regăseşte în noua lege cu privire la guvern, aprobată astăzi de executiv, proiect care nu conţine în sine structura guvernului. Această prerogativă, precum şi stabilirea listei miniştrilor, îi va reveni candidatului la funcţia de premier.

„Fiecare nou guvern aprobat în Parlament vine cu o nouă organigramă. Nu se fixează în lege structura propriu-zisă. Persoana nominalizată de preşedintele ţării drept candidat la funcţia de premier prezintă în Parlament programul de guvernare, lista ministerelor şi persoanele propuse. Mandatul este de patru ani, pe parcursul mandatului premierul este în drept să solicite modificarea structurii, nemodificînd Legea cu privire la guvern”, a explicat preşedintele Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.

Totodată, funcţionarul a explicat că în noul guvern funcţiile politice vor fi delimitate de cele administrative, astfel încît miniştrii vor fi, în continuare, delegaţi pe criterii politice, în timp ce secretarii de stat numiţi la fiecare minister vor asigura implementarea programelor aprobate de guvern.

„Sînt excluse funcţiile de viceministru şi fortificate funcţiile de secretari de stat, de secretari generali de stat, fiind funcţii publice de rang înalt. Anume printr-un astfel de instrument venim să delimităm funcţiile politice cele administrative în cadrul guvernului. Premierul şi cabinetul său rămîn politicieni, pornind de la programul aprobat în Parlament, pe cînd funcţionarii publici, în frunte cu secretarul general de stat, implementează programele adoptate de guvern”, a adăugat Ciocan.


Potrivit lui, în fiecare minister se preconizează să fie cîte un singur secretar general de stat. Noua lege mai reglementează şi procedura de înlocuire a unui ministru care absentează de la şedinţa executivului.

„Dacă un ministru care reprezintă o anumită formaţiune politică absentează, premierul trebuie să delege dreptul la vot unui alt ministru, care reprezintă aceeaşi formaţiune politică. În aceste condiţii excludem posibilitatea de a nu avea cvorum în cadrul şedinţelor de guvern”, a specificat Ciocan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?