Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dodon: Moldova nu va achita datoria Transnistriei pentru gazul rusesc

8 iun. 2017,, 16:21   Politică
5465 14

Preşedintele Igor Dodon a declarat că Republica Moldova în niciun caz nu va achita datoria Transnistriei pentru gazul rusesc.

O declaraţie în acest sens el a făcut joi, pentru presă, comentînd problema procurării energiei electrice din Transnistria.


Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor, Dodon a respins afirmaţiile unor experţi precum că achiziţionarea energiei electrice din Transnistria va duce inevitabil la creşterea datoriei Transnistriei pentru gazul rusesc, care, într-un final, va trebui achitat de Moldova.

"Moldova îşi achită datoriile şi plăteşte pentru consumul curent de gaz. Noi niciodată nu am plătit, nu plătim şi nu vom plăti pentru datoriile Transnistriei. În calitate de preşedinte al Moldovei, vă asigur că cetăţenii ţării nu vor plăti aceste datorii de 6-7 miliarde de dolari, pe care Transnistria le-a acumulat timp de mai bine de 20 de ani", a declarat Dodon.

El a subliniat că, atunci cînd va fi găsită o soluţie politică pentru diferendul transnistrean, va trebui găsit şi un consens referitor la problema datoriilor Transnistriei pentru gazul rusesc.

"Noi nu putem plăti pentru ceea ce nu am consumat. Am discutat această problemă şi cu conducerea politică a Federaţiei Ruse, şi cu conducerea Gazpromului", a remarcat preşedintele.

El a menţionat că la întrevederea recentă cu preşedintele "Gazprom", Aleksei Miller, la Sankt Petersburg, a discutat posibilitatea micşorării tarifului la gaz pentru Moldova.

"Ideal ar fi ca asta să se întîmple de la 1 ianuarie 2018. Din păcate, aceste scandaluri diplomatice nu contribuie la luarea unei asemenea decizii", a menţionat Dodon.

Pe 17 ianuarie, în cadrul primei sale vizite la Moscova în calitate de preşedinte, Igor Dodon a declarat că "Moldova recunoaşte datoria Transnistriei pentru gaz faţă de "Gazprom". După ce a fost criticat aspru, Dodon a spus că "aceasta nu este datoria Moldovei, ci e vorba de relaţiile agenţilor economici".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?