X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Vînătorii, nemulţumiţi de un proiect al Ministerului Mediului

8 iun. 2017,, 11:41   Societate
2531 2

Un proiect de decizie al Guvernului, supus dezbaterilor publice, i-a revoltat pe membrii Societăţii Vînătorilor și Pescarilor.

Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Ministerul Mediului vrea să interzică, în acest an, vînătoarea a 14 specii de animale și păsări.

Vînătorii nu sînt de acord cu această iniţiativă, care, spun ei, ar fi îndreptată împotriva organizației pe care o reprezintă.

Proiectul Guvernului presupune interzicerea vînătorii de iepuri, elani, potîrnichi, gîște sălbatice, găini mlăștinoase, prepelițele şi alte părăsi şi animale.

Reprezentanții Societății Vînătorilor și Pescarilor îl acuză pe autorul documentului, fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu, că astfel nu vrea să protejeze necuvîntătoarele, dar ar încerca să destabilizeze intenţionat situația în rîndurile membrilor organizaţiei.


„Dacă pe parcursul primăverii şi verii coeficientul mediu de creştere a populaţiei va fi de 55, atunci, toamna, putem avea în jur de 220-230 de mii de iepuri de cîmp. În ultimii ani, numărul iepurilor este în creştere şi a depăşit cifra optimă", a spus preşedintele Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor, Oleg Ciocoi.

„Timp de doi ani a fost interzisă vînătoarea la iepuri. Există o dinamică pozitivă în acest sens, dar nu o creştere care ar permite să spunem că deschiderea vînătorii nu ar compromite şi acestă specie. Noi iubim animalele vii, iar ei iubesc animalele atunci cînd sînt omorîte", a afirmat autorul proiectului, Valeriu Munteanu.

Vînătorii sînt indignaţi şi de restricţia de a împuşca fazanii, care, potrivit lor, sînt prea mulţi.

"În acest an noi planificăm să aducem 35 de mii de fazani, 50-70% dintre care ar putea fi vînaţi. Restul vor rămîne în sînul naturii", a zis preşedintele Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor, Oleg Ciocoi.

Amenzile pentru vînătoarea ilegală se ridică la 25 de mii de lei.

Neînţelegerile dintre preşedintele Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor, Oleg Ciocoi, şi fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, au început încă în anul 2015, cînd Munteanu a declarat război deschis braconierilor care se ascund în spatele carnetului de vînător.

În septembrie 2015, membrii Asociaţiei au protestat în faţa Ministerului Mediului şi au cerut demisia lui Munteanu, după ce acesta a interzis vînatul iepurilor de cîmp şi a păsărilor acvatice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?