Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Cum s-a schimbat componența comisiilor permanente ale Parlamentului

7 iun. 2017,, 15:51   Politică
1949 0

Odată cu schimbarea raportului de forțe în Parlament, și componența celor nouă comisii permanente ale Parlamentului a suferit unele modificări, comunică NOI.md.

Au existat și situații cînd deputații au fost înlăturați de la șefia anumitor comisii, în timp ce alții, care au migrat dintr-un partid în altul, le-au luat locul. Iată ce modificări au fost efectuate la nivelul componenței nominale a comisiilor permanente:

Conducerea Comisiei administrare publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a fost preluată de fosta deputată comunistă Violeta Ivanov, care a aderat la PD. Ea a fost numită în acestă funcție în locul deputatei PCRM Elena Bodnarenco.

Comisia cultură, educație, cercetare, sport și mass-media, deși a revenit inițial liberal-democraților, este condusă acum de democrați, întrucît președintele acestei comisii, Vladimir Hotineanu, a trecut la PD. O altă comisie care nu mai aparține liberal-democraților este Comisia economie, buget și finanțe, condusă de Ștefan Creangă, care a trecut în grupul deputaților neafiliați.

La șefia Comisiei politică externă și integrare europeană s-a aflat inițial fostul deputat Igor Corman. După depunerea mandatului, în această funcție a fost numită democrata Valentina Buliga. Comisia Securitate națională, apărare și ordine publică, condusă inițial de liberalul Veaceslav Untilă, a fost preluată de un alt deputat PL - Roman Boțan, după ce primul a fost numit președinte al Curții de Conturi.


Printre comisiile care nu și-au schimbat șefii se regăsesc: Comisia juridică numiri și imunități, condusă de deputata PDM Raisa Apolschi; Comisia agricultură și industrie alimentară în fruntea cu deputatul PSRM Radu Mudreac; Comisia drepturilor omului și relații interetnice, prezidată de deputatul PSRM Vladimir Țurcan; precum și Comisia protecție socială, sănătate și familie, condusă de către deputata PCRM Oxana Domenti.

Și componența Biroul permanent a fost modificată într-o anumită măsură. Inițial, din aceasta făceau parte Andrian Candu, Vladimir Vitiuc, Liliana Palihovici, Dumitru Diacov (PD), Marian Lupu (PD), Tudor Deliu (PLDM), Iurie Ţap (PLDM), Mihai Ghimpu (PL), Artur Reşetnicov (PCRM), Violeta Ivanov (PCRM), Igor Dodon (PSRM), Zinaida Greceanîi (PSRM). În locul lui Igor Dodon, în birou a fost desemnat Vlad Batrîncea. Totodată, în urma retragerii celor 14 deputați din PCRM, fracțiunea comuniștilor a rămas fără reprezentant în Biroul permanent. Din acest considerent, Ina Șupac a fost delegată din partea PCRM. Locul Lilianei Palihovici urmează a fi ocupat de Iurie Leancă, după ce a fost desemnat recent vicepreședinte al Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?