X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Răspunsul Curții Constituționale privind modificarea sistemului electoral

7 iun. 2017,, 10:30   Politică
3189 0

Modificarea sistemului electoral este o chestiune de oportunitate politică, iar Parlamentul este unicul organ în măsură să adopte orice tip de scrutin.

La această concluzie au ajuns membrii Curții Constituționale, care au fost sesizați în problema modificării sistemului electoral, prin trecerea la votul mixt, de către doi foști deputați liberali. Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea depusă la acest subiect.

Autorii sesizări, Artur Gutium și Vladimir Cernat, au cerut Curții să răspundă la următoarea întrebare: este oportună modificarea sistemului electoral existent prin introducerea sistemului electoral mixt la alegerile parlamentare ordinare din 2018? Magistrații Curții au explicat că această decizie rămîne la discreția organului legislativ.

„Parlamentul este unicul organ în măsură să adopte orice tip de scrutin sau modalitate de atribuire a mandatelor de deputat. Astfel, rămîne la discreţia organului legislativ să decidă care sistem electoral să fie aplicat: majoritar, proporţional sau mixt [...]. Opţiunea pentru o variantă sau alta şi consfinţirea ei în legea electorală depinde de situaţia social-politică din ţară, de nivelul de dezvoltare a sistemului politic din societate. [...] statul aplică legal un anumit tip de scrutin pornind de la nivelul dezvoltării sistemului politic al societăţii, de la problemele pe care şi le propune pentru soluţionare şi de la alte circumstanţe. Aceasta este o chestiune de oportunitate politică", se arată în hotărîrea Curții Constituționale.

Totodată, Curtea a subliniat că prevederile contestate nu au fost adoptate de legislativ în lectură finală, în consecință neavînd statut de lege, nu pot fi supuse controlului constituționalității. „Curtea conchide că sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, se mai arată în hotărîrea Curții.


Cei doi foști liberali au atenționat în sesizarea lor că, prin schimbarea sistemului electoral în varianta propusă astăzi, dreptul de a alege al cetățeanului va fi afectat considerabil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?