Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Moldova Agroindbank solicită organelor competente să nu admită înstrăinarea ilegală a acțiunilor băncii

28 mai. 2013,, 10:59   Economie
4825 2
Foto : allmoldova.com
Consiliul „Moldova-Agroindbank” a informat organele competente că, începînd cu februarie 2013, banca, organele de conducere ale acesteia, precum şi acţionarii băncii, au devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează în mod concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către Registratorul independent „Registru-Corect”.

Într-un comunicat difuzat de bancă se subliniază că acţiunile în cauză reprezintă continuarea realizării schemei ilegale şi deosebit de periculoase lansate la adresa „Moldova-Agroindbank” şi aacţionarilor ei în vara anului 2011 şi în anul 2012, dar care prin amploarea şi impactul lor depăşesc cu mult respectivele atacuri de tip raider. Potrivit Consiliului băncii, operaţiunile suspecte cu pachete considerabile de acţiuni ale „Moldova Agroindbank”, au fost efectuate prin intermediul şi în cîrdăşie cu Registratorul independent „Registru-Corect”, care a favorizat transferurile ilegale de acţiuni emise de bancă. Originea necunoscută a banilor cu care au fost dobîndite acţiunile băncii lasă loc de îndoieli vizavi de caracterul legal al provenienţei acestora şi creează suspiciuni justificate în acest sens.

Conducerea băncii subliniază că, prin amploarea şi caracterul lor odios, aceste acţiuni frauduloase ”sînt în măsură să submineze stabilitatea financiară a băncii, iar, prin precedentul deosebit de primejdios pe care îl creează – stabilitatea financiară şi economică a ţării”. Schimbarea esenţială a componenţei acţionariatului băncii, precum şi a organelor de conducere ale ei fără acordul prealabil al instituţiilor financiare internaţionale, creditori ai băncii, va fi considerată de acestea drept cazuri de default cu drept de retragere înainte de termen a resurselor financiare împrumutate.

Banca își exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu acţiunile anemice ale organelor de resort ale statului vizavi de acest caz. Avînd în vedere gravitatea situaţiei, în scopul diminuării consecinţelor negative pentru bancă, acţionarii ei, întregul sistem bancar şi economic al ţării, Consiliul «Moldova-Agroindbank» atrage atenţia autorităţilor statului, întregii opinii publice asupra pericolului creat pentru bancă, creditorii şi deponenţii ei.

Potrivit Consiliului băncii, în calitate de regulator şi supraveghetor al sistemului bancar din Republica Moldova, Banca Naţională a Moldovei are obligaţiunea de a aplica prevederile alineatului (2) al art.15 din Legea instituţiilor financiare şi anume: să suspende pentru acţionarii nou veniţi exerciţiul dreptului de vot, al dreptului de convocare şi desfăşurare a adunării generale a acţionarilor, al dreptului de a introduce chestiuni în ordinea de zi, al dreptului de a propune candidaţi pentru membrii consiliului băncii, ai organului executiv şi ai comisiei de cenzori, al dreptului de a primi dividende.

Consiliul băncii subliniază că de voinţa şi corectitudinea acţiunilor Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, organelor responsabile de contracararea spălării banilor, altor autorităţi ale statului, va depinde, decisiv, revenirea situaţiei legale în structura acţionariatului „Moldova Agroindbank”, fapt care va asigura funcţionarea stabilă a băncii şi sistemului bancar în întregime.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?