Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un consilier municipal a sugerat Primăriei să adopte o decizie volitivă

6 iun. 2017,, 12:10   Capitala
2863 0

Primăria urmează să adopte o decizie volitivă și să convină cu locuitorii satului Țînțăreni asupra reluării activității poligonului de deșeuri.

Reluarea temporară a activității minei din apropierea comunei Bubuieci, ai cărei locuitori au oferit autorităților locale 30 de zile pentru identificarea noului loc de depozitare a deșeurilor solide, ar trebui să încurajeze Primăria să adopte importanta decizie. Acest fapt l-a declarat marți, 6 iunie, reprezentantul fracțiunii Partidului Comuniștilor și celor fără de partid Ghenadie Botnari, relatează NOI.md.

Ghenadie Botnari le-a comunicat colegilor din Consiliul municipal despre proiectul hotărîrii a cărui realizare ar contribui la soluționarea problemei deșeurilor. „Președintele fracțiunii noastre, Vasilii Chirtoca, deja de mult timp ridică problema depozitării deșeurilor, fixată în proiectul privind depozitarea și prelucrarea deșeurilor solide în municipiul Chișinău. Documentul a fost aprobat de către majoritatea consilierilor municipali în februarie 2016 și urma să fie semnat de către secretarul Consiliului municipal, dar, din motive necunoscute, a dispărut din biroul Secretariatului. Problema depozitării deșeurilor care a apărut după închiderea poligonului de deșeuri de la Țînțăreni și supraîncărcarea minei din apropierea comunei Bubuieci este una sensibilă pentru chișinăuieni. Responsabilitatea o poartă Regia «Autosalubritate» și întreaga Primărie”, a menționat consilierul municipal.


Pentru a evita declanșarea unei catastrofe ecologice și sanitare în capitală, potrivit lui, Primăria urmează să adopte o decizie volitivă. „Primăria urmează să ajungă la o înțelegere cu locuitorii satului Țînțăreni asupra reluării activității poligonului de deșeuri. Acesta dispune de toate condițiile necesare pentru ca, începînd cu ziua de astăzi, aici să fie depozitate deșeurile solide. Cu acest lucru sînt de acord și colegii noștri din fracțiunea Partidului Socialiștilor. Din acest motiv, la începutul acestui an liderii tuturor fracțiunilor din CMC, cu excepția liberalilor, i-au adresat lui Dorin Chirtoacă o scrisoare cu solicitarea de a soluționa urgent problema în cauză. Dar nu a urmat nicio reacție”, a rezumat Ghenadie Botnari.

Precizăm că președintele fracțiunii Partidului Comuniștilor și celor fără de partid în cadrul CMC, Vasilii Chirtoca, de nenumărate ori a atenționat autoritățile asupra problemei exploatării minei „Purcel”. Astfel, în luna februarie a anului trecut el a lansat o inițiativă privind acordarea suportului unui companii private care construiește o uzină de prelucrare a deșeurilor în una dintre suburbiile municipiului Chișinău. Susținerea acestei inițiative, potrivit consilierului, ar contribui la soluționarea eficientă a problemei de depozitare a deșeurilor solide în capitală. De asemenea, el a indicat asupra necesității reluării activității poligonului de la Țînțăreni, pentru care s-a solicitat alocarea a 20 de milioane de lei din bugetul municipal.

Totodată, în condițiile în care Primăria nu-și îndeplinește obligațiile de realizare a hotărîrii de depozitare a deșeurilor aprobată de CMC, Chișinăul s-a confruntat cu mormane de deșeuri printre blocuri. În weekendul trecut, în tomberoanele de gunoi din capitală s-au adunat peste două tone de deșeuri solide. Astăzi, 6 iunie, a devenit cunoscut faptul privind reluarea temporară a activității minei Purcel, însă locuitorii comunei Bubuieci au declarat că după expirarea termenului de 30 de zile vor bloca căile de acces spre groapa de gunoi, dacă autoritățile municipale nu vor identifica un alt loc pentru depozitarea deșeurilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?