Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Memoria remarcabilului Studio «Floricica» a fost onorată la Muzeul de Istorie (VIDEO)

5 iun. 2017,, 17:00   Societate
3607 0

Expoziția în onoarea celei de-a 50-a aniversări a Studioului „Floricica” a fost deschisă solemn la Muzeul Național de Istorie și Etnografie.

Legendarul Studio de Animație pentru Copii „Floricica” din Moldova a lăsat o bogată moștenire sub formă de desene, figurine din plastilină, decorații, afișe, broșuri, care au adus bucurii mai multor generații de copii. La ceremonia de deschidere a participat și fondatoarea Studioului «Floricica», regizorul Victoria Barbă, comunică NOI.md.

Omagiata a povestit despre faptele care au precedat crearea studioului performant de producție a filmelor de animație. „Pînă a ajunge să locuiesc la Chișinău, am locuit la Leningrad și Baku. Înainte de a mă pomeni pe aceste meleaguri, nu auzisem nimic concret despre aceste locuri. În primul rînd, am fost condusă la micuțul și elegantul Muzeu de Artă de pe bulevardul Lenin (în locul acestuia în prezent se află Centrul Expozițional Constantin Brîncuși - nota red.). Patru săli de acolo erau oferite pentru expunerea desenelor copiilor. În fiecare an, în luna mai acolo își expunea lucrările și atelierul meu de pictură. Regizorii de film locali au observat acest lucru și au solicitat să se întîlnească cu mine. Animatorii, oameni extraordinari, toți sînt un pic copii. De cele mai dese ori, munca lor era destinată copiilor și astfel au venit la mine cu oferta de a-i ajuta să facă Chișinăul capitala desenului de animație pentru copii”, a povestit fondatoarea Studioului de Desene Animate „Floricica” Victoria Barbă.


Cel mai mare ajutor la crearea Studioului l-a primit de la soțul ei Iosif Barbă, care nu a ajuns, din păcate să trăiască pînă la jubileu. „Tocmai atunci am primit invitația pentru 100 de zile la Moscova, de la membrul Studioului “Soiuzmultfilm” Lev Atamanov. M-am dus acolo și nu am regretat. Acea serie de ateliere de creație, pe care le-am frecventat în perioada respectivă, mi-au dat mai mult decît ceea ce mi-ar fi putut oferi VGHIK-ul (pe atunci: Institutul de Stat Unional de Cinematografie – nota red.).

Orice colective și asociații de creație deschideau în fața mea toate secretele peliculelor sale. Aceasta a și constituit începutul Studioului «Floricica». Întorcîndu-mă la Chișinău, aveam nevoie de ajutorul unui cameraman. La propunerea mea a răspuns soțul meu Iosif Barbă. Plecăciuni adînci tuturor acelora care ne-au ajutat să creăm acest studio. Din păcate, cei mai mulți dintre acești entuziaști nu mai sînt în viață, amintirea lor însă e vie“, a spus în încheiere regizorul de desene animate pentru copii.

Organizatoare a expoziției de animație autohtonă s-a oferit să fie directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie și Etnografie Elena Postică. „Filmele de animație ale Studioului „Floricica” le-au trezit întotdeauna marele interes și marea fascinație micilor telespectatorilor și părinților lor. Marele merit al regizorilor, autorilor tuturor acestor filme și ai întregii echipe de «floricei» (un cuvînt derivat de la denumirea studioului, astfel fiind numiți în popor discipolii Școlii de Animație Creativă «Floricica» - nota red.) constă în faptul, că ei umpleau filmele cu bunătate și armonie. Iar în fruntea acestui studio erau Victoria și Iosif Barbă, oameni îndrăgostiți de artă și munca lor. Ei au devenit literalmente „părinți“ ai tuturor acelor copii care erau spectatori și fani sinceri, fideli ai filmele lor. Prin această expoziție, am făcut o încercare de a arăta acea importanță, pe care o are Studioul „Floricica” pentru animația moldovenească”, a povestit Elena Postică.

Multe cuvinte frumoase au fost spuse la adresa legendarilor creatori ai Studioului „Floricica” și tuturor acelora care au luat parte nemijlocită la activitatea acestuia. Mulțumiri speciale le-au fost aduse reprezentanților Uniunii Cineaștilor, care au susținut expoziția.

„Toți acei care fac animație au o imaginație specială. Ei sînt o combinație interesantă de bunătate, umor și frumusețe. Uniunea Cineaștilor în colaborare cu «Poșta Moldovei» au pregătit pentru Dumneavoastră plicuri comemorative. Iar peliculele au fost înregistrate pe discuri DVD, ceea ce le va permite să meargă mai departe și să bucure mai mulți oameni”, li s-a adresat creatorilor Studioului „Floricica” secretarul executiv al Uniunii Cineaștilor Valentina Plugaru.

Precizăm că studioul de animație pentru copii „Floricica” a fost creat în anul 1967, devenind cel mai performant studio din Moldova de producere a desenelor animate pentru copii. În anul 1970 Studioului „Floricica” i s-a conferit titlul de Studio al Poporului. Din anul 1977 pînă în 1997 „Floricica” a fost subunitate de creație a Studioului Cinematografic «Moldova-film». În anul 1997 „Floricica” a fost transformată în Centru de Animație Creativă pentru Copii.

De-a lungul mai multor ani de activitate la studio au fost realizate circa o sută de filme de animație, unele dintre ele au fost premiate la Festivalurile de Film pentru amatori la: Chișinău, Odesa (Ucraina), Kaunas (Lituania), Liepaja (Letonia), Mons (Belgia), Budapesta (Ungaria) și Heerlen (Țările de Jos). Expoziția dedicată celei de-a 50-a aniversări a Studioului „Floricica” de la Muzeul Național de Istorie și Etnografie va dura pînă pe data de 15 august.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?