X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Bucureștiul amînă soluționarea problemei persoanelor rămase fără cetățenie

3 iun. 2017,, 14:34   Societate
6664 2

Olesea Pitel este unul dintre miile de cetățeni români anunțați, din senin, că nu mai dețin cetățenia românească pentru că „nu figureză în dovada de cetățenie a părinților”.

Și-a perfectat actele românești, fiind minoră, în baza cetățeniei obținute de tatăl său în 2008. Între timp s-a mutat în Italia, acolo unde urmează să absolvească curînd studiile și unde și-a construit întreaga viață în jurul actelor românești – acte de rezidență, universitate, carnet de conducere etc. Debusolată, tînăra spune că a rămas cu nimic peste noapte – săptămîna trecută a fost anunțată la Consulatul României din Bologna că pașaportul său nu poate fi reînoit pentru că „nu deține cetățenia română”.

Olesea ne povestește cu tristețe că în ultimele luni a depus mult efort pentru a fi inclusă într-un program cultural de schimb și urma curînd să plece în SUA. Acum, că a rămas fără pașaport, tînăra este obligată să renunțe la acest program de schimb. Mai mult, aceasta a pierdut și dreptul de a aplica la o universitate în Italia, așa cum planifica, în calitate de cetățean european.

Totul a căzut peste mine dintr-odată și cel mai grav e că nu există o soluție la această problemă, sîntem blocați, am rămas noi singuri în fața acestei monstruozități birocratice. E cea mai mare stupiditate pe care am auzit-o vreodată. Anterior cînd auzeam asemenea cazuri speram din suflet să nu fiu și eu și frații mei în această situație, dar nu am avut noroc. Nu avem nicio vină, de ce atunci, cînd mi-am perfectat pașaportul românesc, nimeni nu mi-a zis că tata trebuie să ne includă în pașaportul lui?

Problema a apărut aproape doi ani în urmă, iar fiecare caz semnalizat de cei ajunși în această plasă birocratică are o poveste tristă în spate. Cel mai mult au de suferit persoanele care locuiesc peste hotare, în special minorii care dețineau doar cetățenia română, iar acum au rămas total fără acte. Părinții, disperați, solicită cetățenii moldovenești pentru copiii lor, iar unica soluție la moment pentru aceștia este să aștepte vîrsta de 18 ani pentru a depune dosarul pentru redobîndirea cetățeniei.


Ministerul Justiției de la București amînă soluționarea problemei

În ultimele două luni la București problema este intens discutată, însă deocamdată victimele acestei confuzii birocratice sînt alimentați doar cu promisiuni. Vocea persoanelor care au obținut legal cetățenia, dar sînt refuzați la reînnoirea actelor la București sînt deputații Constantin Codreanu și Matei Dobrovie.

Problema miilor de cetățeni lăsați fără acte ar putea fi soluționată printr-o ordonanță de urgență, susțin ambii deputați. Pentru că aceasta întîrzie să apară, deputatul USR Matei Dobrovie a depus o propunere legislativă pe 19 aprilie, propunere care așteaptă avizul Consiliului Legislativ pentru a ajunge la comisiile din Senat.

Modificarea legislativă pe care a propus-o Dobrovie vizează introducerea unei proceduri de recunoaștere a dobîndirii cetățeniei române odată cu părinții de către minorii neincluși în certificatul de cetățenie română al acestora. Astfel, în baza unei cereri adresate Comisiei de Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie și în urma verificărilor făcute de această Comisie, Președintele Autorității va putea emite un ordin de recunoaștere a dobîndirii cetățeniei române odată cu părinții.

Dacă titularul dreptului la recunoaștere este încă minor, Comisia va elibera un certificat de recunoaștere a dobîndirii cetățeniei române odată cu părinții, care va avea forța probantă a unui certificat de cetățenie. Ulterior, acesta va fi înregistrat în evidențele Direcției Generale de Pașapoarte. În cazul în care acesta a devenit major între timp, i se va elibera, în baza aceleiași proceduri de recunoaștere, un certificat de cetățenie distinct.

Inițiativa, explică deputatul, se referă la toate persoanele care au suferit de pe urma colaborării deficitare dintre Direcția Generală Pașapoarte și Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Îmi pare rău că acești oameni suferă de pe urma neglijenței unor instituții ale statului român, în urma căreia le sînt încălcate dreptul la muncă, la liberă circulație și altele care derivă din calitatea de cetățeni români și europeni. Acești oameni nu și-au pierdut vocația de cetățeni români în condițiile legii, ci într-un mod abuziv. Nu mi se pare corect ca ei să fie nevoiți să ia tot procesul de dobîndire a cetățeniei de la capăt și să fie puși în situația absurdă de a-și anula actele de identitate expirate în instanță.

Procedura de recunoaștere a cetățeniei odată cu părinții, a explicat Dobrovie pentru cititorii Moldova.ORG, este o soluție viabilă pentru că:

– Soluționarea cererii de recunoaștere se va face într-un termen scurt, în comparație cu analiza unui nou dosar de dobîndire a cetățeniei române, întrucît Comisia de Cetățenie are obligația de a analiza cererile de urgență. Președintele ANC trebuie să emită ordinul de recunoaștere în termen de 3 zile de la constatarea îndeplinirii condițiilor legale, iar condiția depunerii jurămîntului a fost eliminată, dat fiind faptul că această procedură privește recunoașterea, iar nu acordarea vocației de cetățean român.

– Numărul de acte ce trebuie să însoțească cererea este redus la un document care atestă cetățenia română a părinților/părintelui, acordul celuilalt părinte/hotărîrea judecătorească prin care s-a decis dobîndirea cetățeniei române de către minor odată cu unul dintre părinții săi, sau un act de stare civilă care dovedește filiația copilului față de părintele cetățean român și implicit vîrsta acestuia la data dobîndirii cetățeniei de către părinte.

– În final, se poate face actualizarea corespunzătoare a bazei de date a Direcției Generale Pașapoarte.

„Va trebui să începem protestele”

Deputatul Constantin Codreanu îl acuză pe Ministrul Justiției, Tudorel Toader, de incompetență și indiferență. După mai multe interpelări deputatul spune că nu a obținut niciun termen din partea Ministerului Justiției, iar singura soluție de moment sînt protestele în București, dar și la Ambasadele României din Uniunea Europeană.

Astăzi deputatul a venit în Parlamentul României cu o nouă interpelare. „Dacă nu ni se oferă un calendar sigur pentru modificarea Art. 9, deci, pentru soluționarea problemei, ieșim în stradă”, spune deputatul.

Mai multe persoane, membre ale grupului Cetățenia Înapoi, au declarat că susțin inițiativa lui Codreanu privind protestele și sînt gata să iasă în stradă pentru a-și cere „cetățenia înapoi”.

Astăzi pe site-ul Ministerului Justiției a fost publicat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, pe care instituția îl supune Guvernului spre aprobare. Juriștii spun însă că proiectul de lege vine cu o soluție parțială și nu rezolvă problema cetățenilor care și-au pierdut cetățenia și au atins majoratul.

Proiectul va fi supus dezbaterilor publice, anunță instituția, care adaugă că este în așteptarea „propunerilor, sugestiilor și opiniilor cu valoare de recomandare”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?