Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Judecătoarea care a olbigat CEC-ul să inițieze un referendum riscă demisia

29 mai. 2017,, 15:52   Societate
2426 0

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să examineze marţi, 30 mai, avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole.

Făcînd trimitere la mai multe hotărîri de judecată, dar și la dosarul penal cu privire la referendum, SIS constată existența unor factori de risc în activitatea magistratei. La rîndul său, judecătoarea afirmă că avizul SIS este superficial și abundă în interpretări și atitudine tendențioasă.

După ce, în noiembrie 2016, CSM a refuzat să examineze avizul SIS cu privire la judecătoarea Domnica Manole, solicitînd instituției să verifice suplimentar activitatea magistratei, recent Serviciul de Informații şi Securitate a venit cu un nou aviz în privința Domnicăi Manole.

Contactată de portalul Anticoruptie.md, Domnica Manole ne-a declarat că se așteaptă ca la ședința de marţi, 30 mai, a CSM acest aviz al SIS să fie folosit drept pretext pentru a o declara incompatibilă cu funcția de judecător și să o elibereze din funcție.

„Am primit mai multe semnale în acest sens. Noul aviz SIS este la fel de tendențios. Noul dosar pe care mi-l încriminează este o absurditate. Completul de judecată din care am făcut parte nici nu a examinat pe fond dosarul, ci doar a respins recursul ca tardiv. Judecător raportor era în general altcineva. Eu am atacat în judecată acest aviz al SIS, la fel ca și pe primul, dar cererile mi-au fost respinse pe motiv că instanțele de judecată nu au competență de a examina astfel de cauze. Este clar că lucrurile au fost concertate și aranjate de persoane cu funcții înalte în justiție. Doar că CSM nu are competența de a elibera din funcție un judecător în lipsa unei decizii a Colegiului disciplinar. Se dorește eliminarea mea pînă la Adunarea generală a judecătorilor, din toamnă. Toți colegii mei înțeleg asta”, a declarat magistrata.


Membrul CSM Teodor Cârnaț a explicat că nu cunoaște nimic despre o posibilă decizie de eliberare din funcție a judecătoarei Domnica Manole și precizează că avizele SIS au caracter consultativ. „Totuși, vreau să vă atrag atenția că anterior a existat un precedent cînd, în baza unui aviz al SIS, un magistrat a fost declarat incompatibil cu funcția de judecător și a fost eliberat din funcție. Este vorba despre Victor Orîndaș”, a spus Teodor Cîrnaț.

Menționăm că judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole a fost acuzată de pronunțarea unei hotărîri ilegale, după ce a obligat CEC-ul să adopte o hotărîre cu privire la iniţierea referendumului pentru revizuirea Constituţiei. Inițiativa organizării unui referendum a aparținut Platformei „Demnitate și Adevăr”, care a colectat semnături în susținerea acestui demers. Pe marginea acestui caz a fost pornit un dosar penal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?