Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Vasile Chirtoca: "Omul Pămîntului" - în Moldova ne unește un Pămînt

16 mai. 2013,, 17:01   Showbiz
6167 1
Foto: noi.md
Pe 28 mai, la Palatul Național va fi prezentat noul proiect muzical "Omul Pămîntului". În cadrul proiectului vor răsuna creații muzicale nu doar în limbile rusă și moldovenească interpretate de către Valentin Boghean și Boris Amambaev. Scena Palatului Național îi va reuni și pe baronul Artur Cerari, care va interpreta cîntece țigănești, și pe Liusia Tihman, care va cînta în idiș. La concert vor mai răsuna piese interpretate de artiști din Moldova în limbile ucraineană, găgăuză și bulgară. Allmoldova a discutat despre "Omul Pămîntului" cu președintele "Daac Hermes", Vasile Chirtoca, care a sprijinit proiectul chiar de la apariția ideii.

Domnule Chirtoca, "Daac Hermes" este un holding a cărui activitate este departe de muzică și organizarea de concerte. De ce ați decis să susțineți "Omul Pămîntului"?

Nu vreau să spun cuvinte mari, dar eu iubesc Moldova. Aici am crescut, aici îmi sînt familia și prietenii. În copilăria mea, noi vorbeam în limbile moldovenească și rusă. Deseori putea fi auzită limba ucraineană și bulgară, idiș și limba romilor. Noi prieteneam, ne băteam și ne împăcam, fără a ne separa după criteriul naționalității sau al limbii materne.

"Omul Pămîntului" este un proiect care, prin însăși denumirea sa, spune că oamenii sînt egali în fața lui Dumnezeu. Și pe noi în Moldova ne unește un Pămînt, o Patrie și încă ceva – muzica, infinit de variată ca și oamenii care locuiesc în țara noastră. Pe lîngă acestea, muzica noastră multietnică are propriul colorit, reflectînd influența culturii poporului pe pămîntul căruia a luat naștere.

Cum a apărut ideea proiectului?

Cu Boris Amambaev, unul dintre organizatorii și autorii proiectului, acum patruzeci de ani am învățat la școală în Strășeni și de atunci sîntem prieteni și ne întîlnim deseori. Cu ceva timp în urmă, la un ”jam-session” în cafeneaua "Kofemolka", a evoluat Boris alături de impunătorul, în opinia mea, muzician din Moldova, Valentin Boghean. Boris cînta în limba rusă, Valentin – în moldovenească. Spontan a venit ideea ca ei să-și țină isonul unul altuia în cuplete. Aici, în Moldova, limba moldovenească și limba rusă s-au împletit într-atît că nu este o problemă pentru un muzician să-i țină isonul altuia într-o limbă diferită decît cea maternă. Ca urmare, în urmă cu cîteva luni, Valentin și Boris au venit la mine cu ideea de proiect care s-a născut în acea seară.

Dvs. sînteți un om de afaceri, deci orice idee o supuneți criticii. Ce V-a determinat să credeți în proiectul "Omul Pămîntului" și de ce ați decis să-l susțineți?

În primul rînd, am încredere în aptitudinile muzicale și organizatorice ale prietenilor mei.

Pe Boris Amambaev îl consider un chitarist de excepție. Puțini sînt care să simtă chitara ca el. Valentin Boghean a cutreierat cu "Trigon" și "Transbalkanika" o jumătate de glob. Ambii sînt iubitori înflăcărați de muzică live, neacceptînd play-back-ul, ci doar contactul direct cu publicul. Ambii muzicieni au o percepție profundă a motivelor etnice și ambii au crescut în Moldova și s-au îmbibat încă din copilărie cu diversitatea ei muzicală.

În al doilea rînd, cred sincer că, în haosul politic și guvernamental în care ne-am pomenit acum, este foarte important să ne întoarcem la adevăratele valori ale poporului Moldovei. Muzica unește și se conectează direct la sufletul omului. Iar coeziunea este acum vitală pentru noi.

Nu mă îndoiesc că sînteți familiarizat cu întregul program al proiectului. Ce îi așteaptă pe spectatori?

Tocmai că nu ați ghicit. Am încredere în prietenii mei și nu mă implic în procesul creator de invitare a interpreților și în programul concertului. De aceea, întregul program eu îl voi urmări, la fel ca și ceilalți spectatori, pentru prima oară. Dar, desigur, unele detalii eu le cunosc.

Sincer, am rămas surprins cînd am aflat că baronul Artur Cerari cîntă profesional cu vocea și la acordeon. Baronul este o figură remarcabilă și originală, astfel că abia aștept să văd modul în care el va ieși pe scenă. Știu că Liusia Tihman va cînta în limba idiș, știu că vor fi interpretate piese în limba ucraineană, găgăuză și bulgară. Dar acestea sînt numai crîmpeie. Celelalte detalii eu îl voi afla, la fel ca toți spectatorii, în seara zilei de 28 mai la Palatul Național.

Este regretabil că nu vor avea posibilitate să urmărească concertul toți cei care sînt aproape de muzica noastră și preferă un astfel de format prietenos...

Și la aceasta ne-am gîndit. Desigur, că nu toți doritorii din Soroca, Ungheni sau Cahul își pot permite o călătorie la Chișinău, la concert. De aceea vom oferi o versiune TV a concertului, astfel încît acesta să poată fi urmărit în toate părțile Moldovei.

Domnule Chirtoca, pot să Vă adresez la final o întrebare provocatoare? Într-adevăr credeți că un concert poate schimba ceva în Moldova? Eu cred că noi toți am pierdut credința în viitor ...

În zadar credeți așa. Faptele bune schimbă lumea în bine, cele rele – în rău. Eu cred în potențialul țării noastre și al poporului nostru. Businessul din Moldova este în măsură să influențeze viitorul. Am în vedere businessul adevărat. Cel care este format de la zero, bazat pe ideile fondatorilor săi, menit să ofere oamenilor locuri de muncă și să schimbe realitatea în bine. De exemplu, compania "Daac Hermes" este interesată de dezvoltarea turismului, potențialul căruia în țară nu este apreciat pe deplin. Noi examinăm cu seriozitate ideile comunităților ecologice. Eu îl cunosc personal pe "rebelul" fermier austriac Sepp Holzer, ale cărui metode de agricultură ecologică atrag atenția opiniei publice mondiale, și noi acum consolidăm terenuri mari de pămînt pentru înființarea unor astfel de așezări. Noi studiem problemele de restabilire a echilibrului de apă al țării și înțelegem că, folosind ideile lui Holzer, în cîțiva ani de muncă asiduă, este posibilă redresarea situației rîurilor mici din Moldova și renașterea agriculturii. În acest an vom publica două cărți ele lui Holzer în limba de stat. Dacă Allmoldova este interesată, eu sînt gata să vorbesc despre asta separat.

Dar businessul fără suflet nu este capabil să creeze. Prin urmare, și "Omul Pămîntului" nu este un pas inutil. E timpul să ne întoarcem la obîrșii.

Pavel Zingan

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?