Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Mai multe măsuri vor fi întreprinse pentru integrarea tinerilor pe piața muncii

26 mai. 2017,, 18:30   Politică
1842 0

Pe 25 mai curent, a avut loc ședința Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective.

Agenda întrunirii a inclus dezbaterile inițiativelor legislative în domeniul muncii și cel feroviar, precum și identificarea soluțiilor optime în vederea depășirii problemelor existente pe segmentul social și economic, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În cadrul reuniunii au fost puse în discuţie amendamentele propuse la Codul Muncii, care urmează a fi operate în vederea perfecționării legislației și asigurării respectării drepturilor şi intereselor părților în raporturile de muncă. Procedurile de avizare ale proiectului vor continua inclusiv pe platforma Consiliului economic pe lîngă Prim-ministru, în scopul atingerii unui consens asupra divergențelor invocate de reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

În particular, a fost abordată situaţia tinerilor pe piaţa forţei de muncă, fiind accentuată importanța implementării măsurilor de protecţie socială şi economică a acestei categorii de angajați. Astfel, membrii Comisiei au convenit asupra elaborării unei Convenţii colective la nivel național privind ocuparea forţei de muncă tinere, care va contribui la reducerea ratei șomajului și va asigura integrarea tinerilor pe piața muncii.

De asemenea, discuţiile din cadrul consultărilor s-au axat pe opțiunile de restructurare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” și reformarea sectorului feroviar. Proiectul a fost susținut de membrii Comisiei, fiind menționată necesitatea elaborării unei strategii de dezvoltare pe termen lung a întreprinderii pentru asigurarea durabilității reformelor ce urmează a fi implementate. Totodată, a fost examinat și susținut proiectul prevederile căruia oferă angajaților Căii Ferate dreptul la grevă, restricționat pînă în prezent.

Comisia naţională are un rol consultativ în elaborarea strategiilor şi politicilor social-economice și contribuie prin activitatea sa la aplanarea situaţiilor conflictuale dintre partenerii sociali și susţinerea participării societăţii civile la promovarea politicilor naţionale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?