X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Suma de bani transferată în Moldova de migranţii de muncă

26 mai. 2017,, 13:50   Economie
3673 0

În luna aprilie 2017 s-a atestat descreşterea transferurilor de bani prin bănci în Moldova din străinătate.

În particular, conform datelor Băncii Naţionale a Moldovei, în aprilie 2017 prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova mijloace bănești în valoare netă de 86,25 mil. dolari, în scădere cu 12% comparativ cu luna precedentă, şi cu 7,2% mai puţin față de aprilie anul trecut, comunică NOI.md.

Conform datelor BNM, în acelaşi timp, în ansamblu, volumul total al transferurilor de bani în Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice în ianuarie-aprilie 2017 s-a majorat cu 6,8% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2016, constituind 338,02 mil. de dolari.

După cum au specificat la BNM, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA în aprilie 2017 au contribuit cu 2 puncte procentuale la scăderea totală a transferurilor, în timp ce diminuarea efectivă a transferurilor (eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a constituit 5,2 puncte procentuale.

În structura transferurilor de valută continua să domine dolarul, a cărui pondere conform bilanţului pe aprilie 2017 a constituit 50,8%. Cota monedei euro a fost de 39,7%, a rublei ruseşti – de 9,5%.

După cum au menţionat la BNM, transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice din Moldova sînt convertite din valuta originală în dolari SUA conform cursului oficial al BNM la data efectuării transferului.

De menţionat că atît provenienţa, cît şi destinaţia acestor sume pot fi diferite. Ele includ, pe lîngă remiterile migranţilor moldoveni ce muncesc peste hotarele ţării, şi alte transferuri valutare. Datele BNM nu conţin decontările băncilor din stîngă Nistrului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?