X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Stepaniuc comentează inițiativa votului mixt

26 mai. 2017,, 11:31   Politică
2393 0

Înainte de a efectua orice modificare a sistemului electoral, trebuie să evaluăm dacă reforma va asigura o guvernare mai calitativă, opinează fostul vicepremier Victor Stepaniuc, citat de NOI.md.

Istoricul este de părere că responsabilitatea pentru încercarea de modificare a sistemului electoral este foarte mare, ea trebuie să fie conștientizată, iar emoțiile și viziunile proprii trebuie lăsate la o parte.

„Atunci cînd se vorbește de sistemele democratice electorale moderne, se presupune că trebuie să fie bazate pe varianta alegerii proporționale, se subliniază rolul foarte important al partidelor politice de a forma echipele, de înainta programe, de a mobiliza societatea. În acest sens cei care au pledat pentru sistemele uninominale pare-se au încercat să lovească în partide. Nu este un motiv serios, deși trebuie să recunoaștem că partidele din Moldova s-au discreditat în ultimii ani și societatea a fixat acest lucru”, a comentat Stepaniuc în cadrul unei noi runde de dezbateri publice desfășurate la Parlament.

Fostul vicepremier a mai remarcat că proiectul sistemului mixt de vot este o variantă de compromis între ceea ce există la ora actuală și ceea ce au propus democrații. Potrivit lui, acest sistem se pliază pe necesitatea de reorganizare a cîmpului politic din Moldova. Politicianul și-a exprimat obiecțiile față de unele prevederi ale proiectului, cum ar fi desemnarea cîștigătorilor din primul tur de scrutin.

„Aici trebuie să încercăm, fără să ne învinuim unii pe alții, să vedem dacă acest sistem mixt ne va da o altă calitate a guvernării, trebuie să încercăm să medităm că nu este un lucru garantat. O altă calitate poate să fie numai dacă o să medităm foarte bine asupra fiecărui punct din acest proiect. Cei care se pronunță împotriva turului II se pronunță împotriva consolidării forțelor politice, lucru inadmisibil în cazul în care țara se află în criză profundă. Este un nonsens să-l considerăm cîștigător pe candidatul care are doar 20%. Veți fi învinuiți și voi, parlamentarii, va trece timpul și vă veți vedea rezultatele muncii voastre – ideile pe care vi le-ați propus pentru ca să fie mai bine, dar în realitate au ieșit lucruri negative. În rest salut proiectul mixt”, a adăugat Victor Stepaniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?