Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Zilele libere provoacă PIERDERI DE MILIOANE la bugetul de stat

25 mai. 2017,, 18:30   Economie
2212 0

Zeci de milioane de lei se pierd din bugetul de stat în fiecare zi, declarată liberă în ţara noastră. Sînt datele oferite de ministrul economiei Octavian Calmîc.

Experţii spun că acest lucru se întîmplă pentru că întreprinderile îşi opresc activitatea, dar şi din cauza productivităţii scăzute a muncitorilor după vacanţă.

"Din punct de vedere economic, este vorba de pierderi pentru bugetul de stat şi sectorul privat de zeci de milioane de lei. Avînd în vedere că încercăm să avem o creştere mai accelerată economică, eu cred că trebuie să reducem zilele de odihnă astfel încît să fim focusaţi mai mult pe rezultate", a spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, Cabinetul de miniştri a aprobat un proiect prin care ziua de 1 iunie a fost anunţată zi de odihnă. Premierul Pavel Filip a declarat că zilele libere aduc pierderi în bugetul de stat.

Experţii economici îi dau dreptate şi spun că în urma zilelor de odihnă randamentul muncitorilor scade, iar în zilele de recuperare aceştia prezintă o productivitate mai scăzută.

"Noi avem zile în care ţara nu produce nimic, prin urmare creşterea economică este pusă pe pauză. Totodată zilele de recuperare, zilele de sîmbătă, cu toţii cunoaştem că productivitatea e mult mai joasă, şi din nou, are un impact negativ asupra economiei", a spus expertul economic, Eugen Ghileţchi.

Locuitorii Capitale au păreri împărţite referitor la repartizarea şi recuperarea zilelor libere.

Cu 13 zile libere oficiale pe an, Moldova se clasează pe locul trei în clasamentul ţărilor europene.

Primii sînt austriecii, cu 15 zile de odihnă, iar bugetarii din Romînia, Franţa şi Grecia stau acasă 14 zile pe an.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?