Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Noua decizie a BNM privind politica monetară

25 mai. 2017,, 10:30   Economie
1726 0

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței sale din 24 mai 2017, a adoptat prin vot unanim hotărîrea de a menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 9% anual, notează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al BNM, s-a decis, de asemenea, de a menține ratele de dobîndă la creditele overnight la nivelul actual de 12% anual, iar la depozitele overnight – la nivelul actual de 6% anual.

În acelaşi timp, Banca Centrală a menținut norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă – la nivelul actual de 14% din baza de calcul.

După cum menţionează BNM, decizia de a menţine rata de bază a refinanţării la nivelul de 9% anual urmărește readucerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu prin suprapunere cu susținerea proceselor de creditare și economisire.

BNM menționează că măsurile de politică monetară adoptate de Bancă pe parcursul anului 2016 și pînă în prezent încă urmează să fie propagate prin diferite canale de transmisie în economia națională, inclusiv prin influențarea ratelor dobînzilor la creditele și depozitele în moneda națională, astfel exercitînd în continuare efecte asupra evoluției inflației.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 29 iunie 2017.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?