X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Cum ar fi arătat Parlamentul dacă în 2014 ar fi fost aplicat sistemul uninominal

24 mai. 2017,, 08:50   Politică
3940 4

Aplicarea sistemului uninominal la alegerile parlamentare din 2014 ar fi sporit numărul mandatelor pentru PSRM şi PLDM.

La această concluzie au ajuns autorii studiului "Opţiuni şi raţiuni în reformarea sistemului electoral al Republicii Moldova", realizat la comanda asociaţiei "Promo-Lex".

Marţi, în cadrul unei conferinţe internaţionale de prezentare a studiului, unul din autorii acestuia, expertul român Adrian Sorescu, a menţionat că Partidul Socialiştilor ar fi obţinut 44 de locuri în Parlament în loc de 25 în prezent, iar Partidul Liberal Democrat ar fi avut 27 de mandat, nu 23. celelalte partide parlamentare, precum Partidul Comuniştilor, Partidul Democrat şi Partidul Liberal ar fi pierdut mandate. Cele mai multe mandate le-ar fi pierdut PDM, care a obţinut atunci 19 locuri în Parlament. PSRM şi PLDM ar fi cîştigat mai mult şi în cazul sistemului electoral mixt.

Potrivit expertului din Norvegia, Mette Baken, deocamdată nu este clar ce schimbări va aduce modificarea sistemului electoral.

"Însă aceasta cu siguranţă nu va soluţiona problema corupţiei politice şi nu va spori nivelul încrederii cetăţenilor în instituţiile statului. Este evident că efectele unei asemenea reforme vor avea o influenţă esenţială asupra statului în general. Dar nu le putem prevesti", a spus ea.

Expertul a prezentat unele recomandări pentru autorităţile Moldovei, printre care "abordarea minuţioasă faţă de această reformă, care necesită timp şi consultări permanente cu societatea civilă".

"Listele partidelor trebuie să fie întocmite cît mai transparent, cu participarea cetăţenilor. Pragul electoral pentru partide trebuie micşorat pînă la 3-4%. De asemenea, trebuie organizate circumscripţii electorale peste hotare, pentru ca diaspora să participe ai activ la viaţa politică a ţării", susţine ea.

Expertul bielorus Pavel Sapelko a menţionat că, deşi în ţara sa a fost aplicat principiul majoritar la alegeri, la guvernare nu au venit politicieni cu adevărat independenţi şi corecţi.

"Acest sistem este orientat spre menţinerea la putere a politicienilor actuali, care au acces la resursele administrative şi folosesc politica populismului, fără a soluţiona problemele strategice la nivel de stat", a spus el.

Expertul ucrainean Olexii Koşeli a relatat că "folosirea sistemului mixt în Ucraina este legat de un număr mare de cazuri de corupere politică, mai ales a deputaţilor aleşi în baza circumscripţiilor uninominale. Acum în Rada Supremă se discută activ despre revenirea la sistemul proporţional".

Precizare: Proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral a fost inclus pe neaşteptate pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului din 5 mai. După discuţiile deputaţilor privind sistemul uninominal şi sistemul mixt, proiectul de lege a fost adoptat cu voturile a 74 de deputaţi. Această decizie a fost criticată de multe partide de opoziţie şi a trezit o reacţie negativă inclusiv reprezentanţilor Parlamentului European, care a suspendat pentru o perioadă programul de asistenţă macrofinanciară pentru Moldova în valoare de 100 mil. euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?