Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Başcanul Găgăuziei a acordat distincții mai multor deputaţi

23 mai. 2017,, 17:00   Politică
2107 0

Un grup de foşti şi actuali deputaţi ai Adunării Populare a Găgăuziei (AGP) au primit marţi distincţia supremă a autonomiei - Ordinul "Gagauz-Yeri" pentru desfăşurarea referendumului din februarie 2014.

La începutul ceremoniei de decorare, başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a spus că "aceste distincţii sînt oferite deputaţilor AGP care au contribuit la organizarea referendumului din 2014".

"Am decis să-i decorăm pe deputaţi, care, în acea perioadă dificilă de înfruntare cu Chişinău, şi-au asumat responsabilitatea şi au votat pentru ca poporul nostru să-şi poată exprima voinţa. Referendumul a arătat cît de uniţi pot fi găgăuzii, că ei sînt statalişti şi pot arăta lumii întregi cum trebuie să se dezvolte autonomia, cum trebuie stabilite relaţiile cu partenerii şi cum trebuie Chişinăul să ţină cont de opinia regiunii", a menţionat ea.

Primul ordin "Gagauz-Yeri" a fost oferit fostului speaker al APG, Dmitri Constantinov.

Potrivit lui, atunci a fost nevoit aproape o zi întreagă să adune cvorumul deputaţilor APG din necesarul de 18 voturi (în APG sînt 35 de deputaţi - "I.").

"Majoritatea voturilor au fost găsite spre seară, cînd Fiodor Gagauz a revenit de la Moscova. Restul au dispărut nu ştiu unde în acea zi. Am vrut doar să ne consultăm cu poporul, în mod democratic. Şi am crezut că la fel va proceda şi Chişinău - va întreba oamenii. Dar aceasta nu s-a întîmplat", a menţionat Constantinov, care în ianuarie 2017 a fost exclus din alegerile APG prin hotărîre judecătorească din cauza încălcării legislaţiei electorale locale.

De asemenea, au fost distinşi Semion Bogdan, Ivan Caradja, Gheorghii leiciu, Dmitri Manastîrli, Zahar Mitul, Victor Petrioglo, Ivan Topal, Roman Tiutin, Ilia Uzun, Piotr Ceavdari, Fiodor Gagauz, Piotr Madja, Nicolai Chior şi Ivan Burgudji.

Cu ordinul "Gagauz-Yeri" a fost distinsă şefa de atunci a CEC pentru desfăşurarea referendumului, Valentina Lisnic.

Precizare: Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia au fost organizate două referendumuri - privind statutul amînat al Găgăuziei la autodeterminare, precum şi privind vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova. Astfel, 98,4% din locuitorii Găgăuziei au votat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. Pentru statutul amînat al autonomiei, care acordă Găgăuziei dreptul la autodeterminare în cazul pierderii de către Republica Moldova a suveranităţii sale, au votat 98,8% din alegători.

Guvernul Moldovei consideră că autorităţile locale nu au dreptul să desfăşoare referendumuri privind problemele ce ţin de competenţa autorităţilor centrale, mai ales în privinţa vectorului de dezvoltare a Moldovei. Cancelaria de Stat a contestat în judecată hotărîrea privind desfăşurarea referendumului. Instanţa a decis că acesta a fost ilegal şi nu are efecte juridice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?