Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Concluziile lui Tapiola după încă un an de implementare a Acordului de asociere

22 mai. 2017,, 15:20   Politică
5050 1

Guvernarea de la Chișinău a făcut mai mulți pași în direcția realizării reformelor, dar problemele-cheie ale țării încă urmează a fi soluționate.

Declarația aparține șefului Delegației UE la Chișinăul, Pirkka Tapiola, și a fost făcută astăzi, la cea de-a patra reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova, notează NOI.md. Printre principalele chestiuni ce necesită o atenție sporită din partea autorităților, Tapiola a enumerat lupta cu corupția, depolitizarea instituțiilor de stat și avansarea investigațiilor în dosarul fraudelor bancare.

„Deși în sectorul justiției anumite inițiative legislative au fost adoptate, cu toate acestea, este de la sine înțeles că autoritățile trebuie să acorde o atenție sporită în continuare problemelor cheie ale țării într-o manieră vizibilă: depolitizarea instituțiilor statului, lupta cu corupția, independența judiciarului și investigarea fraudelor bancare”, a explicat diplomatul.

Demnitarul UE a remarcat că stabilitatea politică din ultimul an și jumătate a permis relansarea procesului de reforme, iar odată cu aceasta și reluarea asistenței financiare din partea partenerilor de dezvoltare.

„Parlamentul și Guvernul au făcut mai mulți pași legislativi, în special pe parcursul anului 2016. Putem spune că procesul de reforme a fost relansat. A fost înregistrat un blocaj din cauza instabilități politicii, iar după 5, 6 premieri din ultimii ani, în 2016 am fost instaurat un nou cabinet care continuă să activeze pînă astăzi. În acest context putem vorbi despre noi începuturi. Eforturile de reformă au fost observate în special în sectorul bancar, acest lucru a contribuit la restabilirea stabilității macrofinanciare, ceea ce ne-a permis să relansăm asistența noastră”, a adăugat Pirkka Tapiola.

Menționăm că, în cadrul reuniunii de astăzi, europarlamentarii și deputații moldoveni au evaluat stadiul actual al implementării Acordului de asociere. Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reuneşte de două ori pe an, la Bruxelles şi Chișinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?