X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Creștinii îl serbează azi pe Sf. Nicolae ”de vară”

22 mai. 2023,, 08:26   Societate
5268 0

Denumirea sărbătorii în calendarul creștin ortodox este Aducerea moaștelor Sf. Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în orașul Bari (9/22 mai), iar în limbajul popular sărbătoarea poartă denumirea „Sf. Nicolae de vară”.

Conform tradiției creștine, viața și faptele Sf. Nicolae au o istorie lungă, interesantă și povățuitoare. Se afirmă că s-a născut în jurul anului 280 d. Hr. în familia creștinilor Teofan și Nona – oameni bogați, în localitatea Patara, reg. Lichia, Asia Mică (pe atunci provincie a Imperiului Roman de Răsărit; astăzi regiunea se află în sud-estul Turciei). Se zice că Nicolae făcea minuni chiar din primele zile ale vieții sale. Cînd s-a maturizat, învia morți, îi ajuta pe sărmani, fapt pentru care a fost canonizat. După moartea părinților, Nicolae, la vîrsta de 18 ani, a moștenit o avere considerabilă, pe care a împărţit-o săracilor. A plecat apoi la Ierusalim, unde a devenit preot creștin.

Se spune că pe cînd începuseră persecuțiile împotriva creștinilor, împreună cu mulţi alții, a fost întemniţat și Sf. Nicolae. Atunci cînd împărat al Imperiului Roman a devenit Constantin cel Mare și deținuții au fost eliberați, Sf. Nicolae a plecat în or. Mira, care se afla în aceeași regiune (Lichia), unde s-a născut. După moartea arhiepiscopului din Mira, Sf. Nicolae a ocupat funcția acestuia, slujind cu bună credință mai bine de 50 de ani.

Numărul și varietatea faptelor bune săvîrșite de Sf. Nicolae sînt impunătoare. A salvat de la moarte trei bărbați năpăstuiți pe nedrept, a înviat cîțiva marinari. Popularitatea pe care a cîștigat-o Sf. Nicolae în mijlocul credincioșilor a făcut să fie declarat și patron al marinarilor, al pescarilor, negustorilor, mai era şi un mare ajutor pentru copii orfani, binefăcător al tuturor.

Devenind un sfînt foarte popular, datorită bunătății și blîndeții sale, Sf. Nicolae este confundat cu unul dintre cei mai populari sfinţi, acel personaj mitico-folcloric asemănător cu patronul sărbătorii principale din aceeași lună – Nașterea Domnului. Este vorba, evident, de Moș Crăciun. Unii cercetători susțin că Sf. Nicolae a fost chiar prototipul, modelul imaginii lui Moș Crăciun.


Sf. Nicolae s-a stins din viață pe 6 decembrie, în anul 342. Moaștele lui au fost mutate din Mira la Bari (în Italia) în 1087.

Sf. Nicolae este sărbătorit de două ori pe an: la 6/9 Decembrie (în ziua cînd a murit sfîntul) – zi numită în popor Sf. Nicolae de iarnă, și la 9/22 mai, sărbătoare căreia în popor i se mai zice ‒ Sf. Nicolae de vară, iar conform termenilor bisericeşti – Aducerea Moaștelor Sf. Ierarh Nicolae (din Mira la Bari).

În prezent aceste două sărbători închinate Sfîntului Nicolae în satele noastre sînt prăznuite respectîndu-se toate obiceiurile, în special acolo unde hramul bisericii îl are ca patron pe Sf. Nicolae. În aceste zile este sărbătorit și hramul localității. Dimineaţa creștinii merg la Sfînta Liturghie, apoi fac mese de pomenire.

9
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?