X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cele mai rare culori ale ochilor (FOTO)

3 feb. 2019,, 23:30   Societate
34133 0

Cele mai rare culori de ochi nu sînt nuanţele de albastru şi verde, aşa cum crede majoritatea. Melanina, pigment organic închis la culoare, dar nu numai aceasta, determină şi nuanţa irisului, nu doar a pielii şi părului.

Diferenţele în culoarea ochilor apar, în principal, datorită concentraţiei mai mici sau mai mari de melanină în iris. O concentraţie mai mare a melaninei are ca rezultat o culoare închisă a ochilor, o concentraţie moderată de melanină oferă nuanţa verde, pentru ca o concentraţie mai mică să aibă drept rezultat culoarea albastră a ochilor. Concentraţiile de melanină foarte mici, în unele cazuri chiar absenţa totală a acesteia, determină cele mai rare culori de ochi. Culoarea irisului este influenţată şi de densitatea celulară, cînd în lipsa unei concentraţii mari de melanină are loc acelaşi fenomen optic responsabil pentru culoarea albastră a cerului, mai exact, refracţia şi dispersia luminii în interiorul irisului (dispersie Rayleigh - n.r.). Nu în ultimul rînd, anumite nuanţe ale ochilor sînt rezultatul unor afecţiuni congenitale sau altor probleme de sănătate.

Cele mai rare culori de ochi: roșu
Cea mai rară culoare de ochi din lume este specifică, de regulă, albinoşilor. În cazul oamenilor cu ochi de nuanţă roşie, irisul nu conţine aproape deloc sau deloc, în cele mai grave cazuri, melanină, aşa că lumina trece prin el şi reflectă hemoglobina din vasele sangvine de pe retină, motivul acestei nuanţe roşiatice sau mov.

Cele mai rare culori de ochi: ochii negri
Ochii negri nu sînt, de fapt, de nuanţă neagră, ci de un căprui foarte închis. În cazul persoanelor cu ochi negri, irisul aproape că nu se poate distinge de pupilă, alteori poate fi vorba despre o lipsă congenitală a irisului, care se numeşte aniridie. Deşi poate părea surprinzător, negrul este una dintre cele mai rare culori de ochi. Doar 1% din populaţia lumii are această nuanţă de ochi, cu preponderenţă la persoanele cu origini africane, asiatice sau la indigenii americani.

Cele mai rare culori de ochi: ochii violet
Frumoasa actriţă Liz Taylor a fost cea mai celebră persoană cu ochii de culoare violet, această nuanţă fiind întîlnită şi la persoane care suferă de albinism. Culoarea se produce urmare a amestecului de reflexe roşiatice şi albăstrii, acest tip de ochi fiind întîlniţi foarte rar.

Cele mai rare culori de ochi: ochii de nuanţa chihlimbarului
Persoanele cu ochi de nuanţa chihlimbarului au un exces de lipocrom (pigment de culoare galbenă - n.r.) în iris şi, de regulă, se întîlnesc mai ales în Asia sau Brazilia. Ochii de nuanţa chihlimbarului sînt supranumiţi şi ochi de lup, datorită asemănării cu respectivele mamifere sălbatice, fiind una dintre cele mai rare culori de ochi.

Cele mai rare culori de ochi: ochii de culoare verde
În ciuda faptului că pare o nuanţă de ochi destul de întîlnită, verdele este una din cele mai rare culori de ochi. Se estimează că numai 2% din populaţia lumii are ochi în nuanţe de verde. De obicei, persoanele cu ochii de culoare verde sînt mai întîlnite în Europa, mai exact în Ungaria, precum şi în ţări nordice ca Finlanda sau Norvegia, dar şi în comunităţile de pashtuni din Afganistan.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?