Moldova înregistrează progrese în achiziţionarea energiei electrice

Moldova înregistrează progrese în achiziţionarea energiei electrice

Comunitatea energetică a aprobat progresul Republicii Moldova în achiziţiile de energie electrică, comunică NOI.md.

După cum se menţionează în comunicatul Secretariatului Comunităţii energetice, pentru prima dată un grup de observatori din sfera energetică a monitorizat achiziţiile de energie electrică în Moldova. În componenţa grupului erau reprezentanţi ai Secretariatului Comunităţii energetice, oficiului UE în Moldova, Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi Ministerului Economiei al Moldovei. Observatorii au participat la întîlniri pentru achiziţionarea energiei electrice şi au efectuat analiza documentaţiei prezentate.
 
Grupul de observatori a remarcat modificările pozitive în comparaţie cu anii precedenţi. Datorită liniilor directoare aprobate, procedura achiziţiilor în anul 2017 s-a îmbunătăţit considerabil pe fundalul existenţei a doar două surse externe de livrări: piaţa energetică ucraineană şi CTE Moldovenească.
 
S-a specificat că anul curent s-a atestat într-adevăr o concurenţă reală între comerciantul de stat „Energocom”, care achiziţionează energie electrică din Ucraina, şi CTE Moldovenească, situată în regiunea transnistreană.
 
S-a menţionat însă că există mai sînt multe momente la care trebuie să se lucreze. În special se relevă că ANRE, în cadrul grupului de observatori, a avut o poziţie inactivă, iar rolul Ministerului Economiei pe parcursul întregii proceduri a fost prea vizibil, luînd în considerare legătura lui cu cîştigătorul final al procedurii de concurs, anume cu compania „Energocom”.
 
S-a specificat că aceste lacune urmează să fie lichidate anul viitor, iar scopul pe termen mediu trebuie să fie aprofundarea reformei pieţei de resurse de energie electrică în Moldova şi integrarea în continuare cu piaţa energetică a Ucrainei.
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load