Filip și Candu i-au convocat pe ambasadorii acreditați în Moldova

Filip și Candu i-au convocat pe ambasadorii acreditați în Moldova

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip i-a invitat astăzi la discuții pe ambasadorii statelor membre ale UE, al OSCE, CE, precum și pe cel al SUA, informează NOI.md.

Demnitarii au discutat cu diplomații străini despre reforma administraţiei publice centrale şi cea a sistemului electoral. Candu le-a vorbit ambasadorilor despre consensul larg la care s-a ajuns la votarea în prima lectură a proiectului despre introducerea sistemului mixt de vot. El a specificat că Legislativul va vota proiectul în lectură finală doar după publicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, care vor fi luate în calcul. ”O întîlnire foarte necesară și utilă cu ambasadorii acreditați la Chișinău, mai ales în contextul în care reprezentanților Uniunii Europene le sînt comunicate informații false sau spuse pe jumătate de către unii politicieni din țara noastră. Absolut toate procedurile de modificare a sistemului electoral sînt respectate”. 

Filip a prezentat proiectul noii legi cu privire la guvern, menţionînd că adoptarea acesteia este primul pas în crearea contextului legal necesar pentru realizarea reformei administraţiei publice centrale. „Astfel va fi posibilă optimizarea structurii instituţionale, eficientizarea funcţiei publice şi creşterea motivării financiare a angajaţilor administraţiei de stat”.

Printre principalele aspecte incluse în noua lege se regăsesc: divizarea funcţiilor politice de cele de administrare, delimitarea clară a atribuţiilor Guvernului, ministerelor şi ale Cancelariei de Stat pentru evitarea dublării acestora, consolidarea competenţelor legale ale Cancelariei, fortificarea principiilor de integritate la numirea membrilor Executivului, reglementarea clară a cazurilor de încetare a funcţiei de membru al Guvernului.

Proiectul de lege urmează în scurt timp să fie transmis pentru avizare oficială şi consultare publică, cu aprobare ulterioară în şedinţă de Guvern şi remitere Parlamentului spre examinare. 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load