X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Rusia a comentat reținerea ofițerului său pe aeroportul Chișinău

19 mai. 2017,, 15:10   Societate
7248 4
Copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea FR, Evghenii Vereşciaghin, a calificat drept "revoltătoare şi ilegală" reţinerea pe data de 12 mai, la Aeroportul Internaţional Chişinău, a unui ofiţer pacificator rus, care pleca spre Moscova.

Despre aceasta el a declarat în ajun, la şedinţa CUC, unde a distribuit o declaraţie cu apelul "de a renunţa la acţiunile provocatoare, care pot afecta negativ realizarea misiunii de menţinere a păcii".

Vereşciaghin a menţionat că pacificatorul rus a fost supus unui control minuţios, a fost interogat şi percheziţionat, fiindu-i luată inclusiv o monedă de argint.

"Însă nu au fost oferite nici un fel de explicaţii în această privinţă, nu au fost întocmite nici un fel de acte. De aceea, în declaraţie cerem să fie dată o evaluare la această acţiuni şi să fie prezentate explicaţii", a spus el.

Şeful delegaţiei ruse şi-a exprimat speranţa că asemenea incidente nu se vor mai repeta, iar rotaţia militarilor ruşi se va desfăşura în regim de staff, după cum prevede acordul din 1992.

"Documentul principal de care se conduce operaţiunea de menţinere a păcii este acordul din 1992. Toate celelalte mecanisme adoptate în afara formatului de activitate a CUC, în afara acordului nu pot fi utilizate în activitatea sa", consideră el.

Copreşedintele CUC din partea Moldovei, Ion Solonenco, a spus că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a elaborat un mecanism de rotaţie, iar partea rusă era la curent cu acest fapt. Incidentul s-a produs în afara Zonei de Securitate, de aceea CUC nu poate să-l examineze, mai ales că Vereşciaghin a informat despre aceasta abia peste o săptămînă.

Generalul a amintit că organele de drept din întreaga lume au dreptul să controleze la punctele de trecere a frontierei orice persoană ce trezeşte suspiciuni. El a spus că printre obiectele personale confiscate se numără monede comemorative şi distincţii ale RMN.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?