Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Producătorii agricoli vor primi doar 560 mil. lei din fondul de subvenţionare

19 mai. 2017,, 12:50   Economie
1815 0

Producătorii agricoli vor primi doar 560 mil. lei din cei 900 mil. lei prevăzuţi în Fondul de subvenţionare a agriculturii Moldovei pentru anul 2017, deoarece 340 mil. lei vor merge spre achitarea datoriilor pentru anul 2016.

Despre aceasta se menţionează în nota informativă a Regulamentului privind condiţiile, ordinea şi procedura de acordare a mijloacelor Fondului, care a fost aprobat de Guvern pentru o perioadă de cinci ani.

Surse din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare au relatat că bugetul Fondului pentru anul 2017 constituie 900 mil. lei, dintre care 231 mil. lei au fost oferiţi din contul Programului ENPARD Moldova - Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Sursele Fondului vor facilita susţinerea modernizării sectorului agroindustrial şi dezvoltării rurale prin creşterea competitivităţii prin restructurare şi modernizare, asigurarea gestionării durabile a resurselor, sporirea investiţiilor în infrastructura fizică şi cea a serviciilor din mediul rural şi în infrastructura aferentă întreprinderilor agricole.

Noul regulament prevede implementarea unui sistem nou de monitorizare a rezonabilităţii costurilor investiţiilor, pentru a exclude cazurile de majorarea sumei investiţiilor pentru obţineri unei subvenţii mai mari. Mărimea subvenţiilor va constitui 50% din costul investiţiilor, iar pentru tinerii fermieri şi femei fermier aceasta va fi de 65%, pentru agricultura ecologică - 70%, iar pentru cei care au procurat echipamente de la producători autohtoni - 60%.

Examinarea cererilor de acordare a subvenţiilor se va realiza de către Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură (AIPA). Potrivit Regulamentului, cererile de subvenţionare vor putea fi depuse pînă la 31 octombrie. AIPA va perfecta şi înainta spre executare ordinele de plată către Trezoreria de Stat în termen de cinci zile din data aprobării deciziei de acordare a subvenţiei. Plata subvenţiei se va efectua în ordinea depunerii ordinelor de plată la Trezoreria de Stat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?