Guvernul s-a obligat să achite unei femei 12 mii de euro. Află motivul

Guvernul s-a obligat să achite unei femei 12 mii de euro. Află motivul

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a obligat Guvernul Moldovei să achite unei cetăţene a RM, Galina Enachi, 12 mii euro pentru încălcarea dreptului la libertate.

Surse din cadrul organizaţiei "Juriştii pentru Drepturile Omului" au relatat că reclamanta era un auditor autorizat. În iulie 2011, pe numele ei a fost pornită o cauză penală cu 15 capete de acuzare de fraudă, fiind suspectată că în perioada aprilie-iulie 2011 a fraudat mai multe firme private.

Enachi a fost deţinută în arest, iniţial în perioada 22 iulie - 25 august 2011, apoi în perioada 17 noiembrie 2011 - 19 mai 2014, cînd măsura preventivă de arest a fost schimbată în arest la domiciliu pînă pe 8 septembrie 2014, cînd a fost eliberată sub control judiciar.

Reclamanta s-a plîns la CEDO că arestul ei în afara celor douăsprezece luni prevăzute în Constituţie a fost ilegal, precum şi că deciziile instanţelor nu au avut la bază motive relevante şi suficiente atunci cînd s-a dispus prelungirea arestului său, acesta fiind prelungit dincolo de un "termen rezonabil", fără niciun motiv.

În martie 2017 Curtea a primit acordul de reglementare amiabilă a cauzei potrivit căruia reclamanta şi-a retras pretenţiile împotriva Moldovei, iar Guvernul s-a obligat să plătească o despăgubire de 12 mii de euro.
 
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load