Îngrijorarea Rusiei față de Moldova

Îngrijorarea Rusiei față de Moldova

Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, reprezentantul Federaţiei Ruse în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev, şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa "pauzei îndelungate apărute în negocierile în formatul 5+2".

Despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru agenţia rusă TASS, în ajunul deplasării sale la Chişinău şi Tiraspol.

"Insistăm pe faptul că procesul de negocieri trebuie să se desfăşoare dinamic - în documentele "Reuniunii permanente pentru reglementarea transnistreană" ("5+2") sînt prevăzute cinci-şase întîlniri oficiale pe an. Trebuie să tindem anume spre un asemenea grafic de lucru. Ar fi incorect să aşteptăm rezultate concrete după fiecare întîlnire, dar singura posibilitate de a obţine rezultate este de a ne întîlni, de a prezenta poziţii, de a le discuta. Chiar dacă aceşti paşi vor fi "mici", ei însă sînt importanţi acum. Întrevederile liderilor Moldovei şi Transnistriei, ale reprezentanţilor politici ai părţilor în formatul "1+1", ale grupurilor de lucru sînt, de asemenea, utile, însă în contextul priorităţii de recunoaştere internaţională a platformei de negocieri", a spus Gubarev.

Potrivit lui, "şi, Moldova, şi Transnistria pledează pentru convocarea cît mai urgentă a şedinţei oficiale în formatul "5+2".

Diplomatul rus consideră că la această întrevedere "nu se va putea evita discutarea problemei controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan, însă sînt şi alte multe probleme care necesită o atenţie deosebită".

El a precizat că scopul vizitei sale la Chişinău şi Tiraspol este "de a lua cunoştinţă iarăşi de evoluţia situaţiei, de a stabili şi a coordona subiectele care ar putea fi incluse pe ordinea de zi a şedinţei oficiale".

Gubarev a amintit afirmaţiile Preşedintelui FR, Vladimir Putin, la întrevederile recente cu Preşedintele RM, Igor Dodon, precum că "Rusia este dispusă în continuare să fie mediator şi garant al respectării înţelegerilor la care ar putea ajunge părţile".
 
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load