X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Sîrbu: Dodon și-ar dori să fie un rege al moldovenilor. Să-și pună pofta-n cui!

18 mai. 2017,, 11:22   Politică
4237 10

Propunerea președintelui Igor Dodon de a oferi mai multe împuterniciri șefului statului au fost abordate astăzi de deputații PD și experții Comisiei de la Veneția, notează NOI.md.

Parlamentarul Sergiu Sîrbu a declarat că democrații sînt categoric împotriva acestei inițiative a președintelui, care prevede completarea Constituției cu patru temeiuri suplimentare de dizolvare a Parlamentului.

„I-am informat pe experții Comisiei de la Veneția că această inițiativă vine în continuarea promisiunilor electorale ale lui Dodon, este una populistă. Din start vreau să spun - să-și pună pofta în cui! Este absolut inadmisibil acest șantaj politic din partea președintelui în raport cu Parlamentul”, a declarat astăzi Sîrbu.

Fruntașul PDM a mai remarcat că experiența internațională la care face referire președintele în favoarea adoptării acestui proiect a fost distorsionată intenționat, deoarece într-o republică parlamentară este inadmisibil să poți dizolva Parlamentul doar pentru că Legea bugetului de stat nu a fost adaptată în termen de două luni sau doar după consultare a fracțiunilor. Este o inițiativă care depășește cu mult spiritul Constituției Moldovei, principiul separării puterilor în stat, mai spune Sîrbu.

„Probabil el ar fi bucuros și mîine să dizolve Parlamentul și să arunce țara într-un haos total. El și-ar dori să fie un rege al tuturor moldovenilor, probabil este un vis al președintelui Dodon, doar că noi vom depune eforturi ca acest vis să nu devină realitate niciodată”, a subliniat Sîrbu.

Menționăm că Igor Dodon a propus un proiect de modificare a Constituției care prevede extinderea competențelor președintelui în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului. Proiectul reglementează patru situații noi în care șeful statului să poată interveni pentru a dizolva instituția: după consultarea fracțiunilor parlamentare; dacă Parlamentul nu implementează timp de 12 luni voința poporului exprimată la referendum; dacă bugetul de stat nu s-a adoptat în decursul a două luni de la începutul exercițiului financiar; prin referendum republican la inițiativa șefului statului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?