Politica de subvenționare a agricultorilor din Moldova pentru următorii 5 ani a fost aprobată

Politica de subvenționare a agricultorilor din Moldova pentru următorii 5 ani a fost aprobată

Guvernul a aprobat politica de subvenționare a agricultorilor Moldovei pentru următorii 5 ani primind Regulamentul privind condițiile, ordinea și procedura de acordare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, transmite NOI.md.

Potrivit comunicatului Ministerul Agriculturii Domeniile care vor beneficia de sprijin financiar au fost racordate la prevederile Legii cu privire la principiile subvenţionării în agricultură, necesitatea realizării obiectivelor de guvernare asumate în cadrul Programului de activitate a Guvernului pentru anii 2016-2018, precum şi a altor documente de politici strategice din sector, ce vizează eficientizarea procesului de acordare a subvenţiilor în agricultură prin direcţionarea acestora spre domenii cu un potenţial de producţie cu valoare adăugată înaltă şi pentru a spori productivitatea agriculturii şi competitivitatea producţiei agricole.


Pentru subvenții sînt planificate mijloace din Fondul Național în sumă de 900 mil. lei, inclusiv 231 mil. lei din contul Programului ENPARD Moldova - Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Sursele Fondului vor fi valorificate conform măsurilor de sprijin aprobate și vor facilita susținerea modernizării sectorului agroindustrial și dezvoltării rurale prin realizarea următoarelor obiective: creşterea competitivităţii sectorului agroindustrial prin restructurare şi modernizare; asigurarea gestionării durabile a resurselor; sporirea investiţiilor în infrastructura fizică şi cea a serviciilor din mediul rural și în infrastructura aferentă întreprinderilor agricole.
Proiectul regulamentului de subvenționare a fost îmbunătățit astfel că regulamentul va fi valabil 5 ani (2017-2021), acesta prevăzînd: implementarea unui sistem nou de monitorizare a rezonabilității costurilor investițiilor; alocarea subvenţiilor în cuantumuri majorate tinerilor fermieri, femeilor fermiere, achiziționarea bunurilor de la producătorii autohtoni.
 
În plus, mărimea subvenţiilor nu va depăşi 50% din costul investiţiilor; subsidiile vor fi eliberate în baza unui plan de afaceri care va demonstra eficiența proiectului realizat.

Examinarea cererilor de acordare a subvenţiilor se va realiza de către Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), conform proceselor stipulate în Regulamentul de subvenționare. În termen de 5 zile din data aprobării deciziei de acordare a subvenției, AIPA va perfecta și înainta spre executare ordinele de plată către Trezoreria de Stat. Plata subvenției se va efectua în ordinea depunerii ordinelor de plată la Trezoreria de Stat.
 
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load