X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Regizor: Finanțarea cinematografiei în Moldova se face în baza unor liste

18 mai. 2017,, 11:20   Societate
4221 0

Finanțarea cinematografiei din Republica Moldova se face în baza unor liste, din care nu fac parte nume sonore din cinematografia filmului.

Despre aceasta anunță regizorul și scenograful de teatru și film Igor Cobîleanschi într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, relatează NOI.md.

„Astăzi am aflat că CNC Moldova a organizat vineri, 12 mai, o sesiune de informare pentru cineaști, despre mecanismele de finanțare din bugetul de stat a producției de film. Invitații au fost chemați conform unei... LISTE (!!!) Nici eu, nici alți colegi cineaști nu se regăsesc în această listă și nu asta ar fi problema majoră. Revoltător este faptul că informația de interes public și profesional este direcționată tendențios, conform unor liste”, a scris Cobîleanschi în postarea sa.



Reacțiile celor care direct sau indirect au tangențe cu lumea filmului și a teatrului din Moldova nu au întîrziat să apară. Unii s-au arătat indignați de faptul că în țara noastră arta se face în baza unor liste, iar o informație de interes public trebuie să fie discutată în cadrul unor ședințe închise. Alții și-au pus o întrebare firească: „Cine a întocmit această presupusă listă?”

Sergiu Prodan, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, a comentat:

„Îmi plac oamenii care fac un filmuleț și spun că ăsta-i începutul cinematografiei.”

În afara discuțiilor aprinse din comentariile pe marginea postării lui Igor Cobîleanschi nu a rămas nici Valeriu Jereghi, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova. Potrivit lui, sesiunea de informare de vineri, 12 mai, a fost una deschisa și dedicată cu precădere proiectului „Moldova cinematografică”, invitațiile fiind expediate în funcție de interesul manifestat de cineaști față de apelul la participare făcut de CNC la începutul lui aprilie.

„CNC ține ca toți cineaștii din RM să cunoască posibilitățile de finanțare ce li se oferă și îi invită să fie gata să-și prezinte proiectele din momentul lansării concursului de selecție, imediat după aprobarea Regulamentului și publicarea lui în Monitorul oficial”, a scris Jereghi.

La rîndul său, Igor Cobîleanschi a ripostat:

„Stimate domnule Valeriu Jereghi, în comunicatul de mai sus apar inadvertențe: 1. Dumneavoastră numiți sesiunea din 12 mai deschisă și publică, dar, totodată ați organizat-o în baza unei liste. 2. Dumneavoastră o numiți ședință ”dedicată proiectului «Moldova сinematografică»”, dar pe site-ul CNC apare ca «Sesiune de Informare CNC», unde cineaștilor le-ați oferit (citez): „Cineaștilor li s-au oferit informații practice despre instrumentele financiare prevăzute de Regulament, modul în care resursele financiare disponibile vor putea fi accesate, detalii tehnice privind principiile de selectare și timingul de prezentare a proiectelor etc.” https://cnc.md/ro/sesiune-de-informare-la-cnc/. 3. Și ce înseamnă «au fost invitați»? ... în funcție de interesul manifestat...? . Iarăși se pare că uitați ca CNC-ul este o instituție publică, care funcționează din banii statului.”



Reamintim că joi, 17 mai, la propunerea Ministerului Culturii, în cadrul ședinței de lucru, Guvernul a aprobat Regulamentul de finanțare a cinematografiei, care prevede accesul la sursele financiare publice destinate domeniului cinematografiei.

Regulamentul prevede alocarea mijloacelor financiare doar pentru realizarea comenzii de stat.

Regulamentul stabilește modul și condițiile de distribuire și utilizare a resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor, producției și coproducției cinematografice, festivalurilor de film, promovarea și distribuirea de film, exploatarea creațiilor cinematografice din patrimoniul cinematografiei naționale.

Finanțarea activității cinematografice de la bugetul de stat se acordă prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, în baza selecției de oferte.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?