Ghimpu este izgonit de la ”treuca puterii” – declarație

Ghimpu este izgonit de la ”treuca puterii” – declarație

Intenția guvernării de a reorganiza cabinetul de miniștri este doar PR politic și nu e nicio brumă de reformă, opinează liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, notează NOI.md.

Potrivit lui, reducerea drastică a numărului de ministere, fără o analiză exhaustivă prealabilă, nu va soluționa problemele existente în sistem. El a remarcat că în ultimii ani funcționarii publici au fost tratați nerespectuos de către autoritățile centrale, ceea ce a dus la descurajarea lor și, în cele din urmă, la slăbirea instituțiilor statului.

„Este inacceptabil ca în procesul de reformare a administraţiei publice centrale să existe abordări superficiale, care s-ar limita la reducerea drastică a numărului de ministere şi altor autorităţi cu schimbarea funcţiilor de la o zi la alta. Trebuie să recunoaștem că în ultimii ani administraţia publică a fost profund devalorizată. Politizarea excesivă, sisteme incorecte de promovare în carieră, salarii mici, fluctuaţia cadrelor din cauza lipsei stimulării funcţionarilor, lipsa unor reguli clare, corupţia care a înflorit în aceşti ani, i-a descurajat profund pe oamenii de stat cu adevărat responsabili. Aceste fenomene au slăbit simţitor calitatea instituţiilor noastre publice”, a declarat Năstase în cadrul unui interviu.

În opinia lui, scopul primordial al reformei guvernamentale este distragerea atenției de la tentativa de modificare a sistemului electoral. Năstase mai afirmă că decidenții politici de la Chișinău au nevoie să le arate partenerilor externi că au revenit la o altă reformă solicitată de ei și, totodată, încearcă să-și ridice ratingul. Un alt scop urmărit de democrați prin această reformă, spune Năstase, este să-i debarce pe liberali de la guvernare. 

„Așadar se produce izgonirea de la treuca puterii a lui Ghimpu și reformatarea executivului cu participarea așa-zișilor tehnocrați apartinici”, a concluzionat Năstase. 
 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load