Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Experții Comisiei de la Veneția au venit la Chișinău

18 mai. 2017,, 10:10   Politică
3390 2

Un grup de experți al Comisiei de la Veneția ajunge azi la Chișinău pentru a discuta completările la Constituție, propuse de Președintele Republicii Moldova.

Este vorba de completarea articolului 85 din Constituție care prevede instituirea mecanismului de dizolvare a Parlamentului prin referendum inițiat de către Președintele țării, precum și cazurile în care Președintele poate dizolva Parlamentul. Începînd cu ora 10.00, experții Comisiei de la Veneția vor discuta cu fracțiunile și grupurile parlamentare.

Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, pentru ora 10:00 este programată întrevederea cu deputații fracțiunii parlamentare PDM. La ora 10.40 experții Comisiei de la Veneția se vor întîlni cu deputații socialiști; cu fracțiunea PL (11.20); PCRM (12.00); PLDM (12.40); Grupul parlamentar Popular European (13.20).

Deocamdată nu se cunoaște nimic despre întrevederile experților Comisiei de la Veneția cu partidele extraparlamentare și reprezentanții societății civile.

La momentul actual Constituția prevede doar două posibilități de dizolvare a Parlamentului:

1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.

Igor Dodon a propus includerea a încă cinci modalități. Președintele Republicii Moldova ar dori ca Parlamentul să fie dizolvat în următoarele cazuri:

1) După consultarea fracțiunilor parlamentare - practica folosită în Franța;
2) Parlamentul nu implementează timp de 12 luni voința poporului, exprimată la referendum (Romînia);
3) Referendumul privind demisia președintelui Republicii Moldova s-a soldat cu rezultat negativ sau a fost declarat nevalabil de Curtea Constituțională (Slovacia, Austria);
4) Bugetul de Stat nu s-a adoptat în timp de 2 luni de la începutul exercițiului financiar (Estonia, Ungaria);
5) Prin referendum republican la inițiativa șefului statului (Estonia).

Inițiativa dată este inclusă în Decretul semnat de șeful statului la 28 martie, privind desfășurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes național pentru data de 24 septembrie 2017.

Întrebările incluse la Referendum ar fi:

1. Susțineți abrogarea „Legii miliardului”?

2. Susuțineți acordarea președintelui RM drepturi suplimentare de dizolvare a Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate?

3. Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71?

4. Susțineți sau nu studierea în instituțiile de învățămînt „Istoria Moldovei”?

Mai mulți experți în domeniul electoral au criticat inițiativa șefului statului, catalogînd-o drept populistă. Mai mult: în opinia lor, un referendum consultativ nu ar produce acțiuni obligatorii pentru Parlament, iar spusele șefului statului despre o eventuală dizolvare a Legislativului s-ar limita la simple declarații.

Și partidele politice au criticat inițiativa lui Dodon. Potrivit purtătorului de cuvînt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, inițiativa președintelui este una ”politicianistă” și este îndreptată spre a cheltui bani din bugetul de stat pentru a-și face propria campanie electorală. Partidul Liberal a contestat inițiativa șefului statului la Curtea Constituțională.

Comisia Electorală Centrală a stabilit că un eventual referendum ar costa bugetul de stat 74,711 milioane de lei.

Premierul Pavel Filip a declarat anterior că Guvernul nu are de gînd să finanţeze referendumul. Oficialul a spus că dacă acești bani vor fi identificați în buget, atunci ei vor fi orientați spre altceva, cum ar fi salariile cadrelor didactice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?