Raportul privind monitorizarea securității energetice a fost aprobat

Raportul privind monitorizarea securității energetice a fost aprobat

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi Raportul privind monitorizarea securității aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale ce urmează a fi prezentat Secretariatului Comunității Energetice, informează MOLDPRES.

Potrivit raportului în care se face referință la balanța energetică din 2015, în aprovizionarea primară totală cu energie a țării, produsele petroliere și gazele naturale sînt resursele energetice predominante (35 la sută și, respectiv, 34,7 la sută). Gazul natural este sută la sută importat din Federația Rusă, iar produsele petroliere din România, Bulgaria, Rusia și alte țări.

Biocombustibilul și deșeurile reprezintă 13,6 la sută, iar cărbunele și electricitatea 4,3 la sută și, respectiv, 12,3 la sută. ”Dependența energetică a Republicii Moldova este foarte mare, aproximativ 88 la sută”, se constată în document. Potrivit acestuia, ”dependența ridicată de gazele și energia electrică de import, datoriile istorice, sistemele învechite de generare a energiei electrice și termice, sistemele centralizate de alimentare cu energie termică ineficiente, împreună cu tarifele stabilite cu mult sub nivelurile economice în trecut, au contribuit la performanța slabă a sectorului de astăzi”.

Doar 12 la sută din cererea de energie este satisfăcută din resursele energetice autohtone. O astfel de ”dependență majoră de energie face ca economia țării să fie foarte vulnerabilă la orice perturbare externă în aprovizionarea cu energie, fluctuațiile prețurilor energiei, cu un grad mare de imprevizibilitate în viitor”.

În raport se face referire, de asemenea, la faptul că în decembrie 2016 a fost aprobat cel de-al doilea Plan de Acțiuni pentru Eficiență Energetică Naţională. Fondul pentru eficiență energetică a fost înființat în iunie 2012, cu scopul de a promova, dezvolta și a sprijini financiar proiectele de investiții în domeniul eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie. Raportul descrie situația din sectorul de gaze și energie electrică, operatorii care activează pe piață, baza legislativă și de reglementare, capacitățile existente, dar și noile proiecte de transport a energiei, inclusiv interconexiunile.
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load