CEC a stabilit numărul necesar de semnături pentru inițierea referendumului împotriva lui Chirtoacă

CEC a stabilit numărul necesar de semnături pentru inițierea referendumului împotriva lui Chirtoacă

Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate pe contul „Destinat grupului de inițiativă” pentru colectarea semnăturilor de inițiere a referendumului local privind revocarea din funcție a Primarului General al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.


Comisia Electorală Centrală (CEC), marți, 16 mai, a stabilit nivelul maxim al pragului asistenței financiare care urmează să-i fie acordat grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor de demitere a primarului general de Chișinău, comunică NOI.md.

Potrivit hotărîrii CEC, plafonul mijloacelor financiare se stabilește luînd ca bază de calcul un coeficient înmulțit la numărul de semnături minim necesare a fi colectate de către grupul de inițiativă pentru inițierea unui referendum de orice nivel. Potrivit prevederilor art.180 lit.d) din Codul electoral, referendumul local poate fi inițiat de 10 la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective.

Mărimea coeficientului a fost stabilit la valoarea de 25,42 lei. Astfel, plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul bancar „Destinat grupului de inițiativă” pentru colectarea semnăturilor  de inițiere a referendumului local privind revocarea din funcție a Primarului General al municipiului Chișinău este în mărime de 1 637 327,62 lei.


De precizat că colectarea semnăturilor în sprijinul inițiativei de a desfășura referendumul privind demisia primarului general, Dorin Chirtoacă, a fost începută pe 11 mai, la „kilometrul zero“, în fața clădirii Primăriei Chișinău. În termen de 60 de zile reprezentanții grupului de inițiativă urmează să colecteze cel puțin 60 de mii de semnături. Potrivit datelor grupului de inițiativă, în primele patru zile ei au reușit să colecteze 13,5 mii de semnături, adică deja un pic mai puțin de un sfert.

Primul a semnat inițiativa de a organiza referendumul privind demisia primarului general de Chișinău președinteleIgor Dodon. El și-a exprimat încrederea că în acest an autoritățile judiciare nu vor reuși să blocheze procedura plebiscitului, în rezultatul căreia, potrivit spuselor sale, „primarul va fi demis din funcție“. Dodon a chemat, de asemenea, cetățenii să ia parte activă la campania de colectare a semnăturilor.
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load