Deținuții pe viață din Moldova ar putea fi eliberați înainte de termen

Deținuții pe viață din Moldova ar putea fi eliberați înainte de termen

Codul Penal al Republicii Moldova prevede că un deținut pe viață poate ieși condiționat la libertate doar dacă a executat cel puțin 30 ani de închisoare.

În Moldova se află în detenție 7872 persoane, iar 118 din aceștia sunt condamnați pe viață, preponderent pentru comiterea crimelor și violurilor. În fiecare an, numărul lor este în creștere, iar în ultimul deceniu, nici unul din ei nu a fost liberat înainte de termen, potrivit Ministerului Justiției.
 
Practica detenției pe viață și evaluarea posibilității de liberare condiționată a fost cercetată de Ministerul Justiției și experții norvegieni, prin prisma normelor internaționale.
 
Astfel, Moldova urmează să găsească un mecanism viabil de liberare înainte de termen. Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii (NORLAM) a asistat instituțiile de profil de la noi prin aplicarea strategiilor de resocializare, pentru reformarea și umanizarea sistemului penitenciar. Acestea s-au materializat prin antrenarea continuă a personalului, implicarea deținuților în activități educative, prevenirea recidivei, ajustarea procedurilor interne de funcționare a penitenciarelor.
 
Au fost efectuate transformări în mai multe penitenciare, în special cele din Goian, Rusca, Rezina. „Trebuie să schimbăm percepția celor care participă la actul de justiție și a societății, față de cei care se află în detenție pe viață. Aceasta este cea mai dură pedeapsă ce se aplică în Moldova”, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari
 
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load