X 
Cutremure stiri: 506

Exportul vinurilor moldovenești în UE va fi liberalizat în totalitate

17 mai. 2013,, 14:13   Economie
3630 3
Foto: sport.ro
Exportul vinurilor moldovenești în statele UE va fi liberalizat în totalitate. Astfel, companiile vinicole din Moldova vor putea exporta producția pe piețele din UE fără achitarea taxelor vamale în volum nelimitat. Potrivit informațiilor acordate NOI.md de surse din cadrul Ministerului Economiei, la această înțelegere s-a ajuns în cadrul conferinței video Chișinău – Bruxelles, care s-a desfășurat în perioada 15-16 mai 2013, cu participarea negociatorilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE. În cadrul conferinței au fost discutate ofertele părților privind produsele agricole sensibile și servicii.

Oferta Republicii Moldova propusă spre negociere partenerilor europeni prevede liberalizarea treptată de pînă la 10 ani pentru unele produse agricole, precum ar fi fructele și legumele proaspete, conserve, sucuri, unele produse lactate, etc. Aceasta va permite agenților economici din Moldova să-și sporească competitivitatea produselor destinate atît pentru piața internă, cît și cea externă.

Totodată, pentru protecția producătorilor autohtoni a fost propusă instituirea unor cote tarifare pentru o serie de produse europene, precum carnea și produsele din carne, zahăr, unele produse lactate, etc. Volumul cotelor negociate au fost determinate de nivelul de producere autohton și prognozele de creștere al acestuia, precum și de consumul pieții interne.

La rîndul sau, Uniunea Europeană a venit cu oferta de a institui anual un nivel al volumului posibil de export pentru unele produse agricole din Moldova. Conform ofertei, circa 10 grupuri de mărfuri, precum ar fi carnea, zahărul, cerealele, lactatele, ouăle vor putea fi exportate fără achitarea taxelor vamale în limita volumului stabilit. Totodată, volumului posibil de export va putea fi ajustat de la an la an, în dependență de solicitarea agenților economici din Moldova. Referitor la vinuri, părțile au convenit că această categorie de mărfuri va fi supusă liberalizării și va asigura producătorilor de vinuri autohtoni accesul nelimitat pe piața Uniunii Europene, fără achitarea taxelor vamale.

Un alt subiect l-a constituit perfectarea aspectelor juridice ale Acordului de Liber Schimb și Aprofundat RM-UE la capitolul servicii, care prevede liberalizarea acestui sector. În opinia experților negociatori, acest fapt va impune un nivel internațional și va asigura o creștere semnificativă a calității serviciilor oferite de către companiile moldovenești și va permite dezvoltarea rapidă a unui șir de servicii nevalorificate la moment.

Ministerul Economiei anunță că în perioada 10-14 iunie 2013, la Chișinău, va avea loc cea de VII-a rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE. Conform agendei prealabile, subiectele negocierii vor fi definitivarea textelor juridice și ofertelor. Reamintim, că în perioada anilor 2010-2015, Moldova este intr-un continuu proces de pregătire a economiei țării față de un regim liberalizat cu UE, care prevede reformarea a 13 domenii: infrastructura calității, administrarea vamală, proprietatea intelectuală, măsuri sanitare și fitosanitare, achiziții publice, etc.

Amintim că negocierile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE (Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)) au început în martie 2012. Ultima rundă de negocieri a fost în perioada 11-14 martie 2013, la Bruxelles. Acordul va asigura integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare.

Conform studiului efectuat de Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE va impulsiona exporturile moldovenești cu 16% iar PIB-ul țării va crește cu 5,6%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав