Sectorul vitivinicol a fost afectat în proporţie de 43 la sută

Sectorul vitivinicol a fost afectat în proporţie de 43 la sută

Gradul de afectare a sectorului vitivinicol constituie 43%, în urma îngheţurilor tîrzii şi a căderilor abundente de zăpadă din 20-21 aprilie 2017.


În total, au avut de suferit circa 1400 de hectare din 170 de gospodării, iar cel mai mult a fost afectată viţa-de-vie tînără care nu a rezistat cantităţii prea mari de zăpadă, informează Moldpres.

Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Iurie Uşurelu, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, că cele mai afectate raioane sînt Teleneşti, Ialoveni, Călăraşi, Ialoveni, Căuşeni şi Taraclia, iar cele mai mari suprafeţe compromise s-au înregistrat în raioanele Călăraşi, Ialoveni, Basarabeasca, Taraclia şi  Cahul.

Potrivit oficialului, conform datelor colectate din 29 de raioane, în urma calamităţilor naturale, plantaţiile agricole au fost afectate pe o suprafaţă de 34,5 mii hectare, gradul de afectare variind de la 5 la 100%. Dintre culturile pomicole, cel mai mult a avut de suferit caisul.

Totodată, viceministrul Iurie Uşurelu a declarat că în urma verificărilor efectuate de către grupurile de lucru în teritoriu s-a constatat că unele date prezentate despre pagubele cauzate de intemperii au fost exagerate de către direcţiile agricole raionale şi proprietari. Astfel, suprafeţele de semănături (în special, floarea-soarelui şi porumbul), care se presupunea că sînt afectate în proporţie de 100%, în momentul inspectării de către grupurile de lucru, se aflau într-o stare bună, iar gradul de afectare putea fi stabilit de maxim 5-10%. Cazuri asemănătoare au fost înregistrate şi în plantaţiile pomicole de diferite specii.

„Aceste intemperii sînt pentru agricultori nişte lecţii de învăţat. Vorba e că o parte dintre ei nu a respectat termenul de însămînţare a terenurilor, căutînd să inducă în eroare natura. Este bine să ştim să nu plantăm în locuri nepermise, iar sămînţa trebuie să fie certificată de către Comisia de Stat pentru omologarea soiurilor de valoare”, a constatat viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Ministerul de resort urmează să efectueze mai multe controale în teritoriu, iar peste o lună şi jumătate, pagubele vor fi evaluate definitiv şi agricultorii vor beneficia de compensaţiile respective.
 
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load