Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Freedom Moldova: Institutul Ombudsman a devenit autoritate de supraveghere

12 mai. 2017,, 15:40   Societate
1762 0

Instituția Avocatul Poporului (Ombudsman) care există pentru protecția drepturilor omului s-a transformat într-un organ care constată doar faptele.

Potrivit organizației Freedom Moldova acest lucru este absolut insuficient, iar Ombudsmanul ar trebui să depună toate eforturile pentru ca Moldova să devină cu adevărat un stat de drept.

Acest lucru l-a declarat în timpul conferinței de presă, din 12 mai, membrul Consiliului Fundației pentru protecția drepturilor omului ”Freedom Moldova” Roman Malinovschi.

„Astăzi Ombudsmanul este un organ care constată, mai degrabă faptele, decît participă la realizarea proiectelor și rezolvarea problemelor“, a declarat Malinovschi, prezentînd primul raport periodic al Organizației în domeniul apărării drepturilor omului în Republica Moldova.

Totodată, el a subliniat că deși în Moldova instituția corespunzătoare este tînără „cu atît mai mult aceasta trebuie să facă eforturi titanice, ca să se facă auzită”.

În plus, Malinovschi a subliniat faptul că constatarea faptelor de încălcare a drepturilor omului nu este suficientă și că „este timpul să începem să acționăm în așa mod, încît încălcările să fie eliminate treptat complet, pentru ca țara dintr-un un stat de drept declarativ să devină într-adevăr stat de drept“.

Malinovschi a criticat, de asemenea, numărul mare de diferite ONG-uri specializate, care există, de fapt, doar pe „hîrtie“.

„Nu există suficientă participare a acestor organizații în procesele care au loc în Republica Moldova. Din partea acestora sînt foarte puține reacții. Este necesar să fie constatate încălcările, iar informația să fie adusă la cunoștința organelor superioare sau a partenerilor internaționali. Lipsa de reacție îi și permite aparatului nostru de stat asemenea lucruri care nu sînt acceptabile pentru un stat de drept“, a declarat Malinovschi.

Vă reamintim că Fundația pentru protecția drepturilor omului ”Freedom Moldova” a fost înființată în luna martie a anului curent. Din componența Consiliului organizației pentru drepturile omului fac parte juriști, avocați și activiști ai societății civile.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?