X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Chişinău a apărut o bancă dedicată lui Giuseppe Verdi (FOTO)

13 mai. 2017,, 13:30   Societate
3994 0

De curînd, în curtea Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, lîngă Blocul II, a apărut o bancă dedicată compozitorului Giuseppe Verdi.


Echipa #diez a încercat să afle povestea apariției acestei bănciși a vorbit cu Tatiana Besliu, lector universitar, profesor de limba italiană la AMTAP.

„Ideea de a face o bancă a apărut vara trecută, cînd, nu știu de ce, am privit mai atent curtea Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, Blocul II – cunoscut între muzicieni cu denumirea veche de Conservator.

Observasem că spațiul e destul de mare, dar bănci pentru studenți doar două. Mi-am zis că aici ar fi nevoie de vreo bancă, și nu de una obișnuită, ci conformă statutului instituției, adică de una artistică.

Așa am început să caut diverse modele de bănci prin Internet, apoi am contactat niște meșteri să-i întreb prețul aproximativ. M-am oprit puțin cînd am aflat costul destul de ridicat. Pînă într-un moment, desigur, cînd îi povesteam unui coleg italian aceste idei îndrăznețe. Rămas surprins, deoarece în familie are un muzician și muzica fiindu-i foarte aproape, a zis că e de acord să o facă el: că o desenează, face schița și apoi vedem cum decurg lucrurile, desenul tehnic fiind chiar puntul lui forte.

Aveam dubii, dar după ce am văzut desenul perfect, am trecut la următoarea etapă: încercarea de a tăia metalul cu laser. Spun încercare pentru că nimeni nu știa dacă programul computerizat avea să citească desenul nostru. Au fost chiar unele probleme tehnice: Cheia sol nu era recunoscută de program și nu puteau face nimic. S-a pierdut chiar o zi pentru asta. După care s-a efectuat șlefuirea, apoi asamblarea, apoi a urmat o lungă pauză, deoarece nu se putea efectua iarna prelucrarea antirugină și vopsirea, cauza fiind temperatura joasă.

Acest proiect a fost nou pentru toți, societatea unde s-a executat banca preferă să rămînă în anonimat, iar tehnicianul se semnează Pizzo. Grupul celor implicați au muncit doar din entuziasm pentru ceva ce nu au mai făcut înainte, pentru care le mulțumesc mult tuturor pentru implicare și colaborare!", a relatat pentru #diez Tatiana Beșliu.

„Studenții de la Canto academic sînt încîntați de opera lui Giuseppe Verdi. Mereu am auzit vorbind despre el, despre operele și compoziția lui excelentă. De cînd sînt în preajma lor, am învățat foarte multe. Prin urmare, Verdi mi-a rămas ca un ecou.

Totodată, domnul tehnician din Italia este chiar originar din părțile lui Verdi. Și de ce nu am face în așa fel, ca dumnealui să fie și mai mulțumit de acest proiect, dedicînd această bancă compozitorului din părțile sale, atît de important la nivel mondial și o mîndrie pentru întreaga Italie.

Astfel, s-a creat conexiunea în numele artei dintre Italia și Moldova, dintre muzică, muncă și dedicare, pentru că banca lui Verdi este dedicată muzicii și donată muzicienilor de la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice. Sperăm că acest gest să fie apreciat la justa valoare și să contribuie la micul turism local cultural", a adăugat Tatiana Beșliu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?