X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Misiunea NORLAM ajută la reformarea sistemului penitenciar al Moldovei

12 mai. 2017,, 12:40   Societate
2221 0

Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii (NORLAM) a oferit asistenţă în reformarea sistemului penitenciar al Moldovei.

Acest fapt a fost menționat în cadrul unei conferinţe desfășurate ieri, 11 mai.

„Am învăţat multe lucruri prin cooperarea cu experţii NORLAM, însă mai avem multe de studiat şi de aplicat. Trebuie să schimbăm percepţia celor care participă la actul de justiţie şi a societăţii, faţă de cei care se află în detenţie pe viaţă. Aceasta este cea mai dură pedeapsă ce se aplică în Moldova. Deţinutul nu trebuie etichetat ca o persoană respinsă de cei din jur, căreia îi sînt închise toate uşile", a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Potrivit studiului "Detenţiunea pe viaţă şi eliberarea condiţionată în Moldova", realizat de NORLAM, în Republica creşte numărul persoanelor condamnate la detenţie pe viaţă. În 2010, în penitenciarele din ţară erau deţinute 91 de persoane condamnate la detenţie pe viaţă, iar către 2016 numărul lor a crescut la 118. Majoritatea (98,4%) au comis omoruri.

Potrivit studiului, în Republica Moldova detenţia pe viaţă se poate aplica pentru 17 tipuri de infracţiuni, iar eliberarea condiţionată înainte de termen în cazul condamnărilor pe viaţă poate avea loc doar după 30 de ani de detenţie.

"Modificarea legislaţiei prin introducerea mai multor semne calificative în art. 145 (2) Cod penal (Omor intenţionat) şi coborîrea maximului pedepsei cu închisoarea de la 25 la 20 de ani, dar şi îndemnul Curţii Supreme de Justiţie de a aplica pedepse mai dure, pare să fi condus la schimbarea practicii judiciare în privinţa detenţiei pe viaţă. Această pedeapsă se aplică mai des şi în prezenţa a mai puţine clauze agravante, atît numeric, cît şi calitativ", se arată în studiu.

Potrivit studiului, 82% dintre deţinuţii condamnaţi pe viaţă în momentul aplicării pedepsei nu erau angajaţi în cîmpul muncii, 56% au comis infracţiunea în stare de ebrietate, iar 58% au mai fost anterior condamnaţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?