Chișinăul ignoră avertismentele partenerilor externi – declarație

Chișinăul ignoră avertismentele partenerilor externi – declarație

„Partenerii europeni ai Republicii Moldova monitorizează mult mai atent situația de la Chișinău și se pregătesc pentru diverse scenarii”.

Declarația aparține purtătorul de cuvînt al Partidului Popular European, deputatul european Siegfried Mureșan. Potrivit lui, votarea în prima lectură a proiectelor de legi privind modificarea sistemului electoral în condițiile unei rezistențe pronunțate a opoziției trezește anumite îngrijorări la Bruxelles.

„Eu nu sînt surprins de acţiunile dînşilor, dar doresc să îi asigur că noi sîntem pregătiţi şi că sîntem pregătiţi exact pentru acest scenariu. Scenariu în care majoritatea parlamentară, forţele politice din arcul guvernării de la Chişinău ignoră avertismentele partenerilor internaţionali ai Republicii Moldova şi sînt pregătiţi să purceadă la schimbări fundamentale în legislaţia electorală doar în propriul interes”, a declarat Siegfried Mureșan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Oficialul european a subliniat că, indiferent ce decizii adoptă Chișinăul, „standardele democratice trebuie respectate”. El a mai menționat că Guvernul va beneficia de asistența financiară în valoare 100 de milioane de euro din partea UE doar „cu respectarea unor condiționalități stricte”.

„Felul cum se gîndeşte modificarea legislaţiei electorale produce îngrijorare profundă între toţi oamenii politici serioşi de nivel european. Nu am întîlnit nici măcar un singur politician serios în Europa social-democrată care să fie de acord cu introducerea votului uninominal sau mixt şi, mai ales, cu introducerea intempestivă, aşa cum încearcă guvernarea”, a remarcat Mureșan.

Potrivit demnitarului european, nu există nicio diferenţă între modificarea legislaţiei electorale spre sistemul uninominal şi spre cel mixt. „Ce ne deranjează este schimbarea legislaţiei electorale în mod netransparent, fără consens şi, mai ales, într-un fel în care nu corespunde nevoilor Republicii Moldova”, a conchis reprezentantul Partidului Popular European. 
 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load