X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Înţelegeri de cooperare între companii din Moldova şi Cehia

11 mai. 2017,, 11:00   Economie
1801 0

Conform bilanţului Forumului Moldo-Ceh de la Praga, un şir de companii din ţară au convenit asupra cooperării şi realizării unor proiecte comune, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), la lucrările forumului au participat circa 80 de antreprenori din ambele țări din sectorul automotive si construcții de mașini, precum și cel vinicol, alte domenii. Prezenți la eveniment, reprezentanții zonelor economice libere, parcurilor industriale și ai companiilor din Moldova au discutat cu antreprenorii cehi despre oportunitățile de cooperare comercială, realizarea proiectelor comune.

Astfel, reprezentanţii ZEL “Bălţi” şi “Ungheni-business” au analizat parteneriatul cu o companie cehă care se ocupă de prelucrarea deşeurilor din plastic şi la începutul lunii iunie va vizita Moldova pentru a examina posibilităţile deschiderii în ţara noastră a unei secţii proprii de producţie. De asemenea, compania ”Introscop” a avut discuții cu o întreprindere de cablaje pentru automobile, care deja a întreprins o vizită de studiu în Moldova. La prima etapă părțile au convenit să încheie un contract de outsourcing, iar în luna iunie, după a doua vizită de documentare, companiile vor discuta oportunitatea lansării unei unități de producere în Moldova. Se planifică crearea estimativă a circa 400-500 noi locuri de muncă.

În afară de aceasta, la forum au fost examinate posibilitățile de export al produselor vinicole moldoveneşti în Cehia.

Cehia este una dintre piețele țintă pentru vinificatorii moldoveni: volumul comerțului exterior al Moldovei cu Cehia s-a cifrat la 84,43 milioane de dolari în 2016, în creștere cu 7,3% față de anul 2015. Astfel, companiile moldovenești și cîteva vinoteci cehe s-au înțeles să dezvolte și să implementeze un plan de promovare a sectorului pe piața cehă pentru anul 2018.

În același context, întreprinderea „Floare-Carpet” a avut discuții cu o rețea de distribuție pentru a exporta covoare în Cehia, precontractul urmînd a fi semnat la începutul lunii iunie curent.

Forumul de afaceri moldo-ceh a avut loc la Praga pe 9 mai, în contextul vizitei oficiale în Cehia a premierului Pavel Filip.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?