X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Moscova a fost găsită o comoară de „șah“ din timpul lui Ivan cel Groaznic

11 mai. 2017,, 03:00   Externe
3402 0

Arheologii de la Moscova au descoperit pe strada Precistenka o comoară din mijlocul secolului al XVI-lea – din timpul lui Ivan cel Groaznic, potrivit site-ului primăriei capitalei.

Zece monede bătute de mînă au fost dosite în interiorul unei figuri de șah – un turn de os. Valoarea totală a banilor ascunși este de cinci copeici. La acea vreme, cu aceste monede putea fi achiziționat un cîrd mic de gîște (prețul unei gîște – 1 copeică).

Șeful Departamentului patrimoniului cultural al Moscovei, Alexei Emelianov, a explicat că, potrivit unor estimări preliminare, una dintre monede a fost bătută de Monetăria de la Tver, iar celelalte – de Monetăria de la Moscova. Cel mai probabil, banii a fost puși în circulație în anii 30-40 ai secolului al XVI-lea. Potrivit unui funcționar, dacă comoara conținea toate cele 32 de piese de șah, valoarea sa ar putea ajunge pînă la 1 rublă și 60 de copeici.

Conform ipotezei arheologilor, proprietarul setului de șah nu a dorit să păstreze banii la ciorap și i-a ascuns într-un mod neobișnuit.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?