Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Constituţia a fost adaptată pentru locuitorii Găgăuziei

6 mai. 2017,, 12:15   Societate
1923 0

Legea fundamentală a Moldovei a fost tradusă în limba găgăuză.


Locuitorii Autonomiei au fost familiarizaţi cu versiunea adaptată a Legii fundamentale în cadrul Congresului Mondial al Găgăuzilor, care are loc zilele acestea la Comrat, comunică NOI.md.

Constituţia şi Declaraţia de Independenţă în limba găgăuză au fost prezentate de şeful Biroului Relaţii Interetnice Oleg Babenco. El a remarcat importanţa adaptării Legii fundamendale a ţării pentru locuitorii autonomiei, ceea ce, potrivit spuselor lui, va contribui la conservarea şi afirmarea limbii găgăuze în calitate de una dintre limbile regionale recunoscute. El şi-a exprimat speranţa că limba găgăuză în curînd va fi introdusă în Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare.

Traducerea Constituţiei, potrivit spuselor lui, este consecinţa proceselor, care se produc în societatea găgăuză. “Dintr-o limbă de comunicare în familie, găgăuza s-a transformat în una de educaţie, ştiinţă şi cultură. Rolul ei creşte indiscutabil şi obiectivul statului devine asigurarea locuitorilor Autonomiei cu acte normative traduse în limba găgăuză. În acelaşi timp, găgăuzii au o atitudine respectuoasă şi tolerantă faţă de alte naţionalităţi. Sînt luate măsuri pentru studierea de către cetăţeni a limbii de stat, dar aceasta nu trebuie să împiedice dezvoltarea limbii găgăuze”, a specificat şeful Biroului Relaţii Interetnice.

Precizăm, Constituţia Moldovei a fost adoptată pe 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare pe 27 august în acelaşi an. În varianta iniţială ea a fost publicată în limba moldovenească şi tradusă în limba rusă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?