X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Comrat şi-a început lucrările Congresul Mondial al Găgăuzilor

6 mai. 2017,, 10:28   Societate
2106 0

Vineri, la Comrat şi-a început lucrările cel de-al IV-lea Congres Mondial al Găgăuzilor.

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a spus la inaugurare că forumul a întrunit găgăuzi din 20 de ţări - "patrioţi adevăraţi, care în fiecare zi contribuie la dezvoltarea şi statornicirea autonomiei, indiferent de care parte a lumii trăiesc".

La intrarea în sala de şedinţe, delegaţii congresului au primit pungi cu diferite cadouri, printre acestea fiind şi paşapoarte de "cetăţeni de onoare ai Găgăuziei".

Preşedintele Adunării Populare, Vladimir Kîssa, a spus că, potrivit istoricilor, în lume locuiesc circa 1 milion de găgăuzi, însă "numai în Moldova ei au primit statalitate".

"Găgăuzia este un exemplu de soluţionare paşnică a conflictelor. Găgăuzia este o autonomie care se dezvoltă dinamic şi cooperează cu Rusia, UE şi Turcia. Găgăuzia este o parte a Moldovei şi noi trebuie să ne mîndrim cu ţara noastră", a menţionat el.

Primul preşedinte al Republicii Găgăuze, Stepan Topal, a amintit că acum 27 de ani a fost creată mişcarea "Gagauz halkî", care a fost "primul pas spre obţinerea statalităţii".

Potrivit lui, toţi găgăuzii, oriunde ar trăi, trebuie să ştie că ei au "un pămînt al făgăduinţei".

Sîmbătă, la forum vor participa oaspeţii de onoare ai Congresului - prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, şi prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?