X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ultima oră! Proiectul votului uninominal, votat în prima lectură de Parlament

5 mai. 2017,, 17:00   Politică
5697 5

Inițiativa legislativă a democraților cu privire la votul uninominal a fost adoptată astăzi în prima lectură cu 52 de voturi, notează NOI.md.

Proiectul a fost criticat dur de deputații socialiștii și cei liberal-democrați, care i-au acuzat pe democrați de faptul că au comis o serie de încălcări ale Constituției. Argumentele unuia dintre autorii acestui proiect, Sergiu Sîrbu, precum că cetățenii își doresc să-și aleagă direct deputații au fost dezaprobate de reprezentanții opoziției.

„Votarea pe lista de partid nu mai este justificată, cetățenii nu cunosc de multe ori candidații de pe liste. Se impune această schimbare, ca cetățenii să poată alege persoane concrete pe care le cunosc. Asta va duce la asigurarea unei stabilități politice mai mari”, le-a relatat Sîrbu deputaților.

Deputatul PSRM Vasile Bolea a remarcat că acest proiect conține cel puțin patru prevederi care contravin Constituției, cum ar fi îngrădirea dreptului la vot al cetățenilor din stînga Nistrului și introducerea mecanismului de revocare a deputaților. „Cum noi vom putea să votăm pentru acest proiect, dacă el încalcă din start Constituția?!”.

„Ceea ce propuneți afectează caracterul reprezentativ al alegerii deputaților. Nu manipulați și nu trișați, invocînd interesele comunității. Deputatul nu este legat de nicio circumscripție - aici este marele adevăr. Noi trebuie să educăm cetățenii, dar nu așa”, a spus, la rîndul său, deputatul PLDM Iurie Țap.

Reprezentanții PL au părăsit ședința plenară imediat cum a fost inclusă inițiativa democraților pe ordinea de zi, iar cei comuniști au ieșit la protestul desfășurat la sediul Parlamentului.

Proiectul votat astăzi presupune formarea a 101 circumscripţii uninominale, în baza principiilor teritorial-demografice. Pentru a fi înregistrat în cursă, candidatul va trebui să prezinte liste de subscripţie cu semnăturile a cel puţin 1000 de susţinători cu drept de vot. Documentul mai reglementează și procedura de revocare a deputatului, de asemenea, prin votul alegătorilor. Cu toate acestea, demiterea deputatului nu va fi posibilă în primul sau în ultimul an de mandat, pentru a exclude abuzurile, după cum argumentează autorii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?