X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Doar 34,5% din economia Moldovei foloseşte bani (VIDEO)

4 mai. 2017,, 18:39   Economie
4181 3

Nivelul monetizării economiei în Moldova este mai jos decît norma stabilită – doar 34,5% faţă de nivelul optim de 50-100%.

Aceasta înseamnă că în total, doar 34 la sută din activitatea economică a ţării noastre este deservită prin bani. Adică, în economia noastră nu sunt suficienţi lei ce produc. L-am întrebat pe guvernatorul BNM Sergiu Cioclea cum apreciază BNM acest indicator şi ce planifică să întreprindă Banca Naţională pentru o dezvoltare normală a economiei?

Iată ce a răspuns el, astăzi, în cadrul unei conferiţe de presă, dedicată inflaţiei:

“Eu nu cunosc aceste cifre și din prima abordare îmi par incorecte. M-aş mira să fie atît de mic nivelul de folosire a monedei naționale cu atît mai mult că observăm şi şi cifrele confirmă o dedolarizare puternică în ultimii ani. Este evident că folosirea monedei naționale prin căi oficiale, cred că este vorba dacă este sau nu este captată de sistemul bancar. Depinde de lupta contra economiei tenebre. Este evident că toate eforturile în acest sens, și ale Ministerului Finantelor, şi ale noastre trebuie să ajute trecerea agenţilor economici în economia oficială.

Doi. Desigur că este de dorit să fie folosite cît mai multe căi non chesh, de nenumerar, care trec prin sistemul financiar şi care vor fi mai bine monitorizate în sistem. Noi îmbunătăţim condiţiile de acces la sistemul de plăţi şi vedem volumul de tranzacţii care creşte în fiecare trimestru, deci eu cred că tendinţa este bună. Ieşim din dolari, intram în lei. Leii sunt folosiţi din ce în ce mai mult sub formă scripturală, deci în plăți nenumerare. Tendința este bună, trebuie să o încurajăm şi noi vom veni cu alte măsuri pe care le vom anunţa ulterior”.

Notă: nivelul monetizării economiei se calculează ca raport a agregatului monetar M2 (toţi banii aflaţi în circulaţie şi toate tipurile de depozite în valută naţională) la volumul PIB, înmulţit la 100%. Adică, dacă 46,37 miliarde de lei (în martie 2017) împărţim la 134,476 miliarde de lei (date preliminare pentru 2016) şi înmulţim cu 100%, atunci obţinem nivelul monetizării economiei de 34,5%. În ţările dezvoltate, acest indice este de 60% şi mai sus. Adică BNM monitorizează bine inflaţia, dar ea este destul de departe de problemele din economia ţării. Dacă doar 34,5% din economie utilizează bani (în numerar şi în virament), atunci aceasta e mai mult moartă decît vie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?