Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldova a ratificat Acordul privind schimbările climatice

4 mai. 2017,, 16:00   Economie
2065 0

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat joi Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a spus la şedinţa plenară că Acordul presupune reducerea, către anul 2030, a emisiilor totale naţionale de gaze cu efect de seră nete, avînd ca reper nivelul anului 1990, cînd în ţară industria era cel mai bine dezvoltată.

„Noi am propus ONU două scenarii pentru îndeplinirea Acordului. Primul presupune reducerea către anul 2030 a emisiilor totale naţionale de gaze cu efect de seră nete, cu nu mai puţin de 67%, iar al doilea – cu 78%. În al doilea caz vom beneficia de asistenţă internaţională. Pentru îndeplinirea primului scenariu Moldova va avea nevoie de 7 mil., iar pentru cel de-al doilea - 0 mil.", a spus ministrul.

Potrivit lui, avantajul acestui acord pentru Moldova constă în faptul că orice ţară poate încheia un acord cu RM şi finanţa sădirea a cîteva sute sau mii de hectare de copaci, iar apoi să raporteze despre acesta la ONU.

Deputatul Grupului Popular European Valeriu Ghileţchi şi-a exprimat scepticismul referitor la necesitatea acestui acord, presupunînd că acesta urmăreşte un alt scop.

„În aprilie, în curtea casei mele copiii făceau oameni de zăpadă, de aceea nu înţeleg ce are aici încălzirea globală. Poate că ar trebui să schimbăm denumirea, căci zăpada în aprilie nu este încălzire globală", a spus deputatul.

Deputatul comunist Oleg Reidman consideră că Acordul nu trebuie să limiteze dezvoltarea energetică a ţării, căci, dacă sistemele energetice din Moldova nu vor funcţiona în deplină capacitate, atunci volumul emisiilor de gaze cu efect de seră va creşte.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?