X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un echilibru în interesele producătorilor și importatorilor

4 mai. 2017,, 09:30   Economie
1387 0

Autoritățile își propun să asigure un echilibru în ceea ce ține de interesele producătorilor autohtoni și cele ale importatorilor, pentru ca într-un final la consumatori să ajungă produse calitative.

De exemplu, în cazul produselor de origine animală, cotele la import sînt practic acoperite sută la sută, fapt ce pune presiune pe producătorii autohtoni. Mai mult ca atît în ultima perioadă se atestă cazuri în care produsele importate sînt de calitate îndoielnică, de aceea autoritățile de profil își propun să-și fortifice capacitățile de control, dar și să încurajeze producătorii locali. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei mese rotunde, organizate de Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, transmite IPN.

Ministrul economiei, vicepremierul Octavian Calmîc, a declarat că se întreprind măsuri pentru a simplifica procedurile de import și de export ale produselor de acest de tip, dar nicidecum nu se dorește ca, în goana după simplificare, să fie neglijată calitatea produselor care trebuie să corespundă tuturor cerințelor. Potrivit lui, autoritățile își propun să sporească interesul producătorilor pentru a acoperi necesitatea de produse de calitate de origine animalieră pe piața internă, iar în cazul în care există surplusuri să se orienteze spre export. În prezent, mulți producători locali nu exportă pe piața europeană pentru că evită evaluările și controalele în acest sens.

Totodată, cei care fac comerț cu produse de import, pentru că în opinia ministrului, acest tip de comerț este mai ușor, trebuie să asigure piața moldovenească cu produse de calitate. În acest sens, autoritățile își propun să fortifice capacitatea proprie de control a produselor, chiar dacă acestea dispun de acte de la producătorul din țara de origine. Un element aparte sînt prețurile produselor de importate. Ministrul a menționat că există produse importate care sînt cu mult mai ieftine, fapt ce afectează producătorii autohtoni care abia își pun afacerea pe picioare.

Potrivit ministrului, faptul că există un acord de asociere sau de liber schimb cu o anumită țară, uniune, nu permite libera circulație a produselor, în baza unor principii comune, pentru că Republica Moldova nu este parte a pieței comune, nici a pieței europene și nici a celei din CSI. Mărfurile circulă doar fără taxe vamale, însă în privința lor se aplică celelalte măsuri de politică comercială – certificarea, verificarea calității, auditele vamale, post-vămuirea.

Gheorghe Gaberi, director general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că în ceea ce ține de exportul produselor animaliere, astăzi Republica Moldova poate exporta pe piața UE doar trei tipuri de produse. Este vorba despre mierea de albini, care în anul trecut a fost exportată în cantitate de circa 3,6 tone. La fel este vorba despre praful de ouă, care însă nu se produce deocamdată în Republica Moldova, dar și produse de acvacultură – o tonă. Potrivit lui, în prezent se depun eforturi și se întreprind măsuri pentru a extinde lista produselor animaliere care vor putea fi exportate pe piața europeană – carnea de pui, produse lactate etc. Totodată, există posibilitatea ca pînă a fi dobîndit dreptul la export pe țară, ar putea fi permis accesul pentru anumiți agenți economici, care au fost evaluați de către experți străini.

Potrivit datelor prezentate în cadrul evenimentului, pe parcursul anului 2016, cotele la importuri de produse animalieră au fost valorificate practic pe deplin. Au fost importate trei mii de tone de carne de porc, ceea ce reprezintă un nivel de acoperire a cotelor în mărime 75%. La fel, au fost importate în jur de patru mii de tone de carne de pui, ceea ce reprezintă o acoperire sută la sută, la fel, este și în cazul produselor lactate – o mie de tone. Din cotele de 1700 de tone la produse procesate din carne, au fost valorificate în volum de doar 378 de tone.

Astfel, în 2016 importurile din UE au constituit peste 67 de milioane de dolari, importurile din CSI, în special Ucraina, Belarus și Federația Rusă – în jur de 41 de milioane, dar și din alte state din regiune, unde importurile sînt mai modeste.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?